Borci za ljudska prava
0

Roditelji koji udaraju djecu moraju ići na sud

Sarajevo-x.com
Evropska grupa za ljudska prava smatra da bi roditelji koji tuku svoju djecu trebali biti procesuirani zbog napada, objavljeno je sinoć.

Vijeće Evrope predlaže potpunu zabranu udaranja djece na čitavom kontinentu, obrazlažući je tvrdnjom da i najblaži udarac može uzrokovati psihičke poremećaje. Jedan od zvaničnika je roditelje koji udaraju djecu uporedio sa muževima koji tuku supruge.

Vijeće Evrope istaklo je da i Velika Britanija kaska za zemljama koje su predložile zabranu udaranja djece. Oni smatraju da je to posljedica tradicionalnog odnosa između roditelja i djece.

Ovakav prijedlog je izazvao burne reakcije udruženja roditelja koja smatraju da bi bilo pogrešno da vlada odlučuje šta roditelji smiju raditi u vlastitim domovima.

Predsjednik jednog takvog udruženja Norman Wells smatra da Vijeće Evrope ne prepoznaje ulogu roditelja kao autoritativne figure u životu djeteta, pipe Daily Mail.

"Roditelji su ti, a ne vlada, koji nose odgovornost odgajanja djeteta, hranjenja i ispravljanja greški ako je to potrebno", rekao je Wells.

On je naglasio da roditelji moraju imati na raspolaganju sankcije kojima će korigovati loše ponašanje djece i da roditeljima, u slobodnom društvu, mora biti dozvoljeno da odgajaju djecu u skladu sa svojim uvjerenjima.

"Generacije roditelja su dokazale da umjereno udaranje djece može korigovati njihovo ponašanje, a istraživači nastavljaju dokazivati pozitivne efekte takvih metoda kada se koriste u kontekstu doma ispunjenog ljubavlju i odnosa prema djeci sa poštovanjem", izjavio je Wells.

U posljednje tri godine 20 zemalja uvelo je zabranu udaranja djece, dok se Britanija, Francuska i Poljska još uvijek opiru takvim mjerama.

Zamjenica generalnog sekretara Vijeća Evrope Maud de Boer-Buquicchio rekla je da i udarci bez vidljivih povreda mogu uzrokovati ozbiljne psihološke probleme.

"Djeca nisu mini ljudi sa mini pravima. I ako udarci ne ostave vidljive posljedice, mogu ostati ožiljci zbog ponižavanja", rekla je de Boer-Buquicchio.