Chicago Tribune
0

Rod Blagojevich potpisao unosan ugovor za knjigu

FENA
Prvo je optužen da je pokušao prodati mjesto u američkom Senatu, a sada opozvani ilinoiski guverner Rod Blagojevich pokušava prodati knjigu o tome, piše u utorak dnevni list The Chicago Tribune.

Blagojevichev predstavnik za odnose s javnošću objavio je da će bivši guverner primiti neotkrivenu "šestoznamenkastu" svotu da napiše knjigu o "tamnoj strani politike".

U saopćenju, marketinški agent Glen Selig je najavio da će se Blagojevich usredotočiti na "rasprave, razmatranja i faktore koji su utjecali na izbor" nasljednika predsjednika Baracka Obame u Senatu SAD-a.

Blagojevich, demokratski političar srpskog porijekla, suočen je s optužbama saveznih vlasti da je pokušao trgovati guvernerskom ovlasti da imenuje zamjenskog senatora, tražeći zauzvrat donacije za svoju kampanju i druge povlastice.

Uhapšen je 9. decembra 2008. i pušten uz jamčevinu, a optužbe su potaknule postupak njegova opoziva u Kongresu i Senatu Ilinoisa, dovršen prije nešto više od mjesec dana. Blagojevich je odbacio sve optužbe, ali nije iznosio svoju obranu na senatskom suđenju za opoziv.

Očekuje se da će savezni odvjetnik u aprilu podnijeti optužnicu protiv njega u kaznenom postupku, gdje može biti osuđen na zatvorsku kaznu.

Knjiga, koja bi iz štampe trebala izići u oktobru, u izdanju kalifornijske nakladničke kuće Phoenix Books, ima radni naslov "Guverner".

Phoenix Books trenutno u ponudi ima roman komičara Carla Reinera, životopis majke rapera Eminema, knjigu o Nijemcu optuženu za kanibalizam, memoare jedne njujorške call girl i slične naslove.

Michael Viner, predsjednik Phoenix Booksa, rekao je da je "fasciniran" Blagojevichevom pričom i prljavštinom iza pozornice koju bivši političar može otkriti.

"Knjiga još nije napisana, no po koncepciji usredotočit će se na 'trgovinu konjima' koja se događa i razmatra u političkom krugovima, o izboru koji donose i zašto ga donose, utjecaju lobističkih skupina i drugih političara i kako to utječe na posao koji se obavlja", kazao je Viner za Chicago Tribune.

Blagojevicheva spremnost da progovori o svojim nevoljama već ga je uvalila u nevolje. Njegov ga je glavni odvjetnik napustio u januaru kad je organizirao marketinšku kampanju s pojavljivanjem u vodećim medijima u SAD-u i iznošenjem svoje verzije priče.

"On mora biti jako oprezan. Jer, bude li mu suđeno, državni odvjetnik i FBI će temeljitvo istražiti svaku riječ te knjige", izjavio je ilinoiski republikanski kongresmen Jim Durkin.

Ugovor o knjizi objavljen je samo nekoliko dana nakon što je ilinoiski demokratski kongresmen Jack Franks podnio prijedlog zakona koji bi spriječio Blagojevicha i druge političare da profitiraju od svojih priča budu li osuđeni za kaznena djela počinjena u toku obavljanja dužnosti.

Novija izdavačka povijest pokazuje da knjige o političkim skandalima nisu nužno i bestseleri, no jedan od dominantnih trendova u američkom izdavaštvu jeste objava knjiga osoba koje su u središtu zanimanja javnosti, poput osramoćenog guvernera Blagojevicha, majke koja je rodila osmorke i slično, koje za njih obično pišu tzv. ghost-writeri, anonimni autori.