Haški tribunal
0

Robinson pozvao UN u pomoć

FENA
Patrick Robinson
Patrick Robinson
Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Patrick Robinson u petak je predstavio sedamnaesti godišnji izvještaj ICTY-a Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN). On je u svom obraćanju naglasio napredak koji je postignut i izazove s kojima se ICTY suočava u provođenju strategije okončanja svog rada. Robinson je još jednom ponovio svoj poziv državama članicama da pomognu ICTY-u da svoj rad privede kraju na ekspeditivan i pravičan način.

Predsjednik ICTY-a je govorio o dostignućima tog suda u protekloj godini u vođenju postupaka u deset suđenja koja se vode paralelno, tako što sudije i osoblje rade na više od jednog predmeta. Prema najnovijim procjenama, sva suđenja bi trebalo da budu okončana 2012. godine, s izuzetkom suđenja Radovanu Karadžiću, koje bi trebalo da bude okončano krajem 2013. godine.

Robinson je naveo da je još uvijek planirano da po svim žalbama bude riješeno do kraja 2014. godine. On je, međutim, upozorio da će, zbog neizbježnih odlaganja u predmetu Karadžić, biti potrebno ovaj datum ponovo razmotriti kada za to bude vrijeme, saopćeno je iz ICTY-a.

Iznio je uvjeravanja da ICTY nastavlja da preduzima sve moguće mjere kako bi ubrzao svoja suđenja, uz puno poštovanje zakonitosti postupka. On je međutim podsjetio Generalnu skupštinu UN-a da je raspored suđenja samo prognoza i da nepredviđeni faktori koji nisu pod neposrednom kontrolom ICTY-a mogu imati negativan uticaj na raspored suđenja.

  • Međunarodni sud nije administrativno tijelo. On je sud, i kao takav je uvijek izložen određenom stepenu nepredvidivosti, koja je prirodni element u skoro svim vrstama pravosudnog rada, a pogotovo u suđenjima koja su toliko komplikovana kao ona u ICTY-u, rekao je Robinson.

Među ovim nepredviđenim faktorima, predsjednik ICTY-a je naveo konkretan primjer bilježnica Ratka Mladića koje su nedavno otkrivene, a koje su od važnosti za najmanje šest predmeta u Haškom tribunalu. Robinson je takođe naveo zastrašivanje svjedoka, nepojavljivanje svjedoka, bolest optuženih, kompleksnost predmeta u kojima se optuženi sami zastupaju i gubitak osoblja kao faktore koji mogu uticati na raspored suđenja.

On je govorio i o svojoj zabrinutosti zbog pritiska kojem su izložene sudije da ubrzaju rad ICTY-a.

  • Sudije imaju pravo, koje mora biti ostvareno, na rad u atmosferi bez spoljnjih pritisaka, kako njihova pravosudna nezavisnost ne bi bila kompromitovana ili izgledala kompromitovano, istako je predsjednik ICTY-a.

Takođe je pohvalio napore sudija na usvajanju mjera kako bi se kašnjenja što više smanjila.

Osvrćući se na glavni razlog kašnjenja u rasporedu suđenja, predsjednik je još jednom skrenuo pažnju Generalne skupštine na alarmantnu situaciju da iskusno osoblje napušta ICTY u potrazi za sigurnijim zaposlenjem negdje drugdje.

  • Ja konstantno upozoravam Vijeće sigurnosti i ovu skupštinu da će rad ICTY-a biti produžen ukoliko ne budemo u stanju da zadržimo osoblje i budemo stalno primoravani da zapošljavamo i obučavamo novo osoblje, rekao je predsjednik ICTY-a.

Robinson je napomenuo da je do danas vrlo malo postignuto na tome da se riješi problem odlaska osoblja i zahtijevao da se preduzmu mjere. Pozvao je međunarodnu zajednicu da osmisli poticaje koji bi ohrabrili zaposlene da ostanu u ICTY-u do momenta kada više neće biti potrebni.

Pedsjednik ICTY-a Robinson je takođe iskoristio ovu priliku da ponovo postavi pitanje uspostavljanja fonda za žrtve iz bivše Jugoslavije. On je rekao da “(…) pravda mora biti ne samo retributivna, već mora pomoći obnavljanju ukoliko mir treba da bude dugoročan”.

Zaključujući svoj govor, predsjednik ICTY-a Patrick Robinson je pozvao države članice da se osvrnu na izuzetan uspjeh tog suda.

  • ICTY predstavlja aspiracije međunarodne zajednice da osigura da pravda nadvlada nekažnjivost, a to je od važnosti za sve nas, istakao je on.

Robinson je još jednom uvjerio države članice u privrženost ICTY-a strategiji okončanja svog rada i naporima da se postupci ubrzaju, uz puno poštovanje prava optuženih na zakonit postupak. Zaključio je svoj govor još jednom ponavljajući svoj poziv za pomoć kako bi ICTY svoj rad priveo kraju ekspeditivno i pravično.