|

"Presuda Karadžiću do kraja 2013. godine"

"Presuda Karadžiću do kraja 2013. godine"
0
F
FENA
6.12.2010. u 19:19
2
komentara
0

dijeljenja
"Presuda Karadžiću do kraja 2013. godine" Patrick Robinson
Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Patrick Robinson izjavio je u ponedjeljak u New Yorku da će suđenja generalima Vlastimiru Đorđeviću, Anti Gotovini i suradnicima, Momčilu Perišiću, kao i djelomično ponovno suđenje Ramushu Haradinaju biti završena 2011. godine.
Pet suđenja - Jadranku Prliću i suradnicima, Vojislavu Šešelju, Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu i Zdravku Tolimiru - trebalo bi da bude završeno 2012., rekao je Robinson podnoseći izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

"Posljednji slučaj - suđenje Radovanu Karadžiću trebalo bi biti završeno do kraja 2013.", rekao je Robinson.

On je rekao da su do danas završeni postupci protiv 125 od 161 osobe optužene pred ICTY-em, da je za 13 optuženih u toku žalbeni postupak, a za 18 optuženih sudski postupak, dok su dvojica optuženih Ratko Mladić i Goran Hadžić i dalje na slobodi.

"Svi žalbeni postupci treba da budu završeni do kraja 2014. Iako nedavna, nepredviđena odgađanja u slučaju Karadžića pokazuju da ovaj datum treba biti preispitan u dogledno vrijeme", rekao je Robinson.

Predsjednik ICTY-a je rekao kako Tribunal poduzima sve moguće mjere da ubrza suđenja i istovremeno izrazio zabrinutost zbog "ekstremnog pritiska" koji se vrši na suce da, u sklopu izlazne strategije Haškog suda, ubrzaju njegov rad.

Tanjug prenosi i da je Robinson ukazao na faktore koji utječu na raspored suđenja, a nad kojima Tribunal nema kontrolu, među kojima su zastrašivanje svjedoka, nepojavljivanje svjedoka na suđenju, bolest optuženog, otkriće novih dokaza te smanjenje broja zaposlenih.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...