Serge Brammertz
0

"Očekujemo više od Srbije, vrijeme nam odmiče"

FENA
Serge Brammertz
Serge Brammertz
Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz izjavio je da očekuje više od Srbije u potrazi za preostala dva bjegunca - Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem.

"Očekujemo više od Srbije. Razlika između onog što Beograd govori i radi i onog što bi bilo potrebno za hapšenje Mladića je veliki. Srpska vlada bi morala da oslobodi mnogo više sredstava i osoblja, da intentivnije traži, brže reaguje na informacije gdje se traženi nalazi i pređe na bolje i modernije metode istrage", rekao je Brammertz.

"Vrijeme nam odmiče i ne možemo sebi priuštiti da dalje čekamo", poručio je on u intervjuu bečkom dnevniku Der Standard.

Na pitanje da li pomaže politički pritisak, Brammertz je odgovorio da je u 17 godina postojanja ICTY-a to bio važan instrument, jer sud nema sopstvenu policijsku snagu.

"Desetine optuženih je na taj način prebačeno u Haag. Zbog toga je posebno sada važno da Bruxelles i drugi evropski glavni gradovi dalje jasno signaliziraju da nema alternative hapšenju Mladića i Hadžića", naveo je glavni tužilac Haškog tribunala.

Upitan da li strahuje da će sada, kada je srpska vlada sarađivala u vezi s Kosovom, politički pritisak na Srbe popustiti, Brammertz je konstatovao da ta opasnost postoji.

"Apsolutno je legitimno na političkom nivou tražiti za mjerama za stabilizaciju Balkana. Međutim, borba protiv nekažnjivosti ne smije time dospjeti u drugi plan. Ne može biti da neko, kome se stavlja na teret da je počinio najveće zločine od Drugog svjetskog rata na evropskom tlu, usred Evrope šeta slobodno, i to u vrijeme u kojem su ljudska prava u ustima svih", naglasio je on.

Barmmertz je zaključio da bi, ako bi Tribunal bio zatvoren bez suđenja Mladiću, to otežalo pomirenje i stabilnost na Balkanu.

"Vjerodostojnost međunarodne zajednice bila bi ugroženo i bio bi to pogrešan signal ratnim zločincima u cijelom svijetu koji bi potom mogli sebi reći da treba samo dovoljno dugo da čekaju, da izbjegnu kaznu", istakao je glavni tužilac ICTY-a.

U vezi sa suđenjem Radovanu Karadžiću, on je objasnio da zastoji nastupaju i zato što je Karadžić odlučio da se sam brani.

"Suđenje će, najvjerovatnije, trajati još više godina, ali bolje sporo i fer, nego brzo i nefer", naglasio je Bramertz.

Govoreći o suđenju Ramušu Haradinaju on je priznao da je to suđenje među najtežim zadacima Haškog suda.

"Prijetnje svjedocima i uticanje na njih bili su glavni razlog zašto je ovo suđenje sada dijelom ponovo pokrenuto", objasnio je Brammertz, prenosi Tanjug.