ICTY
0

Roberts tvrdi da nije bio "na strani" pobunjenih Srba

FENA
Alun Roberts, bivši glasnogovornik UN-ova sektora jug, odbacio je u srijedu, na haškom suđenju trojici hrvatskih generala, navode da je bio "na strani" pobunjenih Srba i ustvrdio da je svoj posao obavljao profesionalno i nepristrano.

Branitelji generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača nastojali su dovesti u pitanje vjerodostojnost svjedoka optužbe Robertsa koji je u svom ranijem iskazu optužio hrvatske snage za prekomjerno granatiranje Knina i zločine nakon Oluje u ljeto 1995. godine.

Branitelje je zanimalo kako je moguće da je za UN kao prevoditelj radio Predrag Šare, koji je sam priznao da je bio agent obavještajne službe tzv. Krajine, a ranije je bio prevoditelj haškome optuženiku Ratku Mladiću.

Robertson je rekao da je o tome obavijestio stožer UN-a u Zagrebu, ali je Šare i nakon toga nastavio raditi za snage UN-a u sektoru jug, kojem je pripadao Knin.

Sve dok mu branitelji nisu predočili relevantne dokumente, Robertson je tvrdio da nije znao da je riječ o bratu blizancu Nenada Šare, bivšem specijalcu tzv. krajine i Miloševićevom egzekutoru koji je prije godinu dana osobno srbijanskim policajcima pokazao mjesto gdje je ubijen nekadašnji srbijanski čelnik Ivan Stambolić.

Roberts je potvrdio da ga je za špijunranje i pogrešno informiranje general Gotovina tužio nadređenim časnicima UN-a, kao i to da su ga hrvatske vlasti smatrale bliskim tzv. krajinskim vlastima.

On ipak tvrdi da je svoj posao informiranja o događajima unutar sektora jug obavljao profesionalno i u prilog tomu naveo podatak kako je na toj dužnosti ostao duže od godinu dana koliko su glasnogovornici UN-a inače radili taj posao prije premještaja na neku drugu dužnost.

Robertson ne vidi ništa sporno ni u činjenici da osim u New Yorku živi i u Banjaluci. "Imam prijatelje po cijelom Balkanu... nije važno gdje radite, vaš profesionalizam ostaje s vama", rekao je Roberston.

Suđenje Gotovini, Čermaku i Markaču, optuženima za zločine tijekom i nakon Oluje, nastavlja se u četvrtak poslijepodne.