Britanski The Independent
0

Robert Fisk: Da li je Homs odraz onoga što se desilo u Srebrenici?

Sarajevo-x.com
Jedan od napoznatijih svjetskih novinara Robert Fisk je objavio u britanskom The Independentu članak u kojem poredi današnja dešavanja u Homsu i ono što se deslio u Srbrenici 1995. godine.
Homs, februar 2012. godine (Foto: AFP)
Homs, februar 2012. godine (Foto: AFP)
"Crveni križ ne može ući, ne još, možda u narednih nekoliko dana, kad područje bude sigurnije. Odrasli muškarci i dječaci su razdvojeni od žena i djevojčica. Kolone izbjeglice, žene, djeca i starci. Kamioni prepuni muškarca odlaze u nepoznato. Uništenje. Nema novinara, nema slobode kretanja za UN. Mjesto se zove Srebrenica“, napisao je Fisk u uvodnom dijelu svog članka.

"Da, fantomi Srebrenice se kreću preko naše planete brže nego što shvatamo, duhovi čije su sjene zamračile zatvore u Libiji, a zatim gradove Siriji. Masovna ubistva i egzekucije se vraćaju. Sad ih vidite, sad ih nema. I nakon toga ćemo se svi pitati "zašto". Kako smo dopusitili da se to dogodi? U Hami možda oko 10.000. U Srebrenici više od 8.000. U Homsu? Ako je Sirija izgubila 8.000 građana u jednoj godini, stradanja u Homsu su mnogo manja. Statistike UN-a ne uključuju hiljade poginulih vojnika. Vojnici trenutne vlasti su ubijeni u Homsu i u Hami. Ali ne i mnogo Srba u Srebrenici“, piše Fisk između ostalog.

"Postoje i druge paralele između Homsa i Srebrenice. Lokalni bošnjački komandir u Srebrenici Naser Orić je misteriozno spašen prije nego su Srbi napali. On je ubijao srpske civile u Srebrenici od 1990. godine", piše u The Independentu.

U Srebrenici, Srbi su tvrdili kako su se borili protiv "islamskih terorista", što je najdraža tvrdnja Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Postoji mnogo užasnih odraza Srebrenice u Hosmu. Nema Crvenog križa, nema novinara, muškarci i dječaci su odvojeni od žena, ženske izbjeglice i njhove priče o klanju muškarca koji su odvoženi u kamionima. Neuspjeh međunarodne zajednice.

Ali, ima i mnogo razlika. U Srebrenici, kršćani su ubijali muslimane zbog njihove vjere. U Homsu muslimani ubijaju muslimane. UN je Srebrenici dao status "zaštićene zone". Holandski bataljon je bio tamo u to vrijeme, gledajući Srbe kako odvode muškarce. Ni NATO ni UN nisu "blagoslovili" Homs takvom zaštitom.

Sirijci su ostavljeni sami sebi, kao što su to bili bosanski muslimani nekoliko godina.

Podsjetimo, u julu 1995. godine, 8.000 bosanskih muslimana, muškaraca i dječaka, su ubile srpske snage u najgorem ratnom zločinu poslije Drugog svjetskog rata. Ujedinjeni narodi su grad proglasili "zaštićenom zonom". Za razliku od Homsa, u Srebrenici su bili pripadnici Holandskog bataljona. Njihova odluka da ne rade ništa je dovela do ostavke Vlade u Holandiji 2002. godine.