Grad Homs u ruševinama
429

Kristijan Iličić nakon posjete Siriji: Uvjeren sam da Bog nije zamislio da se ovako ponašaju njegova djeca

N. O.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Hrvatski travel bloger Kristijan Iličić tokom posjete Siriji i Damasku boravio je i u gradu Homs koji je bio "prijestolnica" sirijske revolucije, a danas su u njemu ostale samo ruševine.
Iličić je u svom putopisu opisao šta je tokom posjete zatekao uz poruku da je "hodajući razrušenim Homsom osjetio zaista duboku tugu".

"Ovo je Homs. Grad na zapadu Sirije izrazito povoljnog geostrateškog položaja za trgovinu, spojnice između Mediterana i unutrašnjih gradova Sirije. I upravo taj položaj ga je kroz stoljeća dizao ali i rušio. Stajao ga je mira jer nije bilo vojske koja ga nije željela osvojiti", započeo je Kristijan svoju objavu.

Pojasnio je da je grad bio pagansko središte kulta boga sunca El-Gabala, onda je postao kršćansko središte, a od 7. stoljeća su se za njega borile razne muslimanske dinastije.

"I u nedavnom sirijskom građanskom ratu postao je prijestolnica pobunjeničke vojske. Aktuelna sirijska vlast ga je uspjela vratiti u svoje ruke tek krajem 2016., no cijena koju je za to platio ovaj grad bila je prestrašna", naveo je.

"Stari dio grada gotovo sav leži u ruševinama. Prije finalnog okršaja i razaranja, pobunjenička vojska je još 2012. u gradu, za jedne 'crne nedjelje' u februaru razrušila mnoge crkve, među njima nacionalnu evangeličku crkvu koja je uslijed raketiranja ostala bez krova, kao i grko-pravoslavnu katedralu koja je zadobila brojna oštećenja. Tada je oko 50 hiljada kršćana napustilo grad", pojašnjava Iličić.

U finalnim borbama stradalo je sve, "bez obzira čijem bogu pripadalo", a premda su se mnogi ratovi vodili u ime Boga poručio: "Uvjeren sam da sam Bog nije zamislio da se tako ponašaju njegova djeca".

"Vidio sam ljude koji žive u polurazrušenim kućama, vidio na svoje oči sve ovo i posve razumijem sve koji su krenuli odavde na mukotrpni put prema Zapadu. A tamo ih je opet čekala lutrija, hoće li im u susret doći tamna ili svijetla strana ljudskog srca? Mnogi su pomogli izbjeglicama, napravili puno za njih, a mnogi i nisu. I jako su odmagali", naveo je.

"Ljudi, budimo iskreni, u svijetu kakav je danas, ovo se svakome od nas može dogoditi. U sekundi", zaključio je Iličić.