Međunarodni bijes
37

Rizik od širenja sukoba na Bliskom Istoku opterećuje Bidenovu mogućnost da pobijedi na izborima

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Šest mjeseci nakon početka izraelskog rata s Hamasom, u kojem su ubijeni brojni civili i nedužna djeca, predsjednik SAD-a Joe Biden postaje sve više upleten u vanjsku krizu koju ne može kontrolisati, ali koja teško opterećuje njegovu kandidaturu za reizbor.
Priče o geopolitičkim rizicima rata i kako će to utjecati na unutrašnju politiku SAD-a prisutne su u javnosti nakon što su tokom vikenda američki zvaničnici upozorili na potencijalni uzvratni napad Irana u regiji, nakon izraelskog udara na kompleks iranske ambasade u Damasku, uz obećanja Izraela da će eskalirati na sjevernoj granici s Libanom.

Pregovori bi trebali početi ponovo u Kairu ove sedmice, ali narod širom svijeta je uznemiren zbog ljudskih posljedica rata, u kojem je ubijeno više od 30.000 Palestinaca. Mnogi od njih bili su žene i djeca te su ubijani i dok su čekali humanitarnu pomoć.

Američke snage u regionu i Izraelu bile su u stanju pripravnosti zbog mogućih napada Irana kao odmazde za ubistvo dvojice visokih oficira Korpusa garde islamske revolucionarne garde u Damasku prošle sedmice u napadu koji SAD pripisuje Izraelu. Bilo koja akcija Islamske Republike, protiv interesa Izraela ili SAD-a mogla bi izazvati sveobuhvatni bliskoistočni rat od kojeg strahuje Bijela kuća, piše CNN.

"Čak i ako Iran ne uzvrati, sukobi nižeg nivoa već tinjaju širom regiona. SAD su pogodile iranske klijente u Jemenu, Crvenom moru, Siriji i Iraku, dok je sjeverna granica Izraela, gdje redovno razmjenjuje raketnu vatru sa snagama Hezbolaha u Libanu, sve opasnija", navode.

Biden je također zapeo i u obračunu s izraelskim premijerom. Benjaminom Netanyahuom, koji je ipak popustio njegovom pritisku nakon telefonskog poziva s visokim ulozima prošle sedmice da otvori nove rute pomoći u Gazi. Izrael je također u nedjelju objavio da se povlači iz oblasti Khan Younis u Gazi, ostavljajući iza sebe mjesečev pejzaž uništenja.

Ovi potezi uslijedili su nakon oluje međunarodnog bijesa nakon prošlonedjeljnog ubistva sedam humanitarnih radnika, jednog Palestinca i šest stranaca, uključujući jednog Amerikanca. Ali prethodni Netanyahuov otpor da smanji izraelske operacije uprkos Bidenovim ponovljenim pozivima znači da ga je administracija upozorila da bi mogla promijeniti vlastitu politiku u Gazi ovisno o tome koliko palestinskih civila bude ubijeno u narednim sedmicama.

Užasna humanitarna kriza, koja pomaže u podsticanju kritika i Izraela i Bidena, u međuvremenu dostiže tačku bez povratka. Direktorica Svjetskog programa za hranu Cindy McCain rekla je da djeca umiru "dok mi govorimo" i da će, čak i ako se ogromna pomoć upumpava u Gazu, mnogi doživotno trpjeti zdravstvene posljedice.

"Mi smo bukvalno na rubu da pređemo preko ivice, preko litice, s glađu i ne možemo se oporaviti od nje", rekla je McCain, dodajući da je WFP masovno prikupio hranu za 1,1 milion ljudi izvan granica Gaze. "Moramo samo da ubacimo tu pomoć. Zato su ovi prelazi toliko važni i potrebno je više prelaza", rekla je McCain.