{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rimljani, pa Sarkozy

F
14.7.2008. u 10:58
0
0
Rimljani, pa Sarkozy
0
Rimljani, pa Sarkozy
Foto: AFP
Britanska štampa u ponedjeljak najviše pažnje posvećuje pariskom samitu na kome je formirana Mediteranska unija, a The Times u redakcijskom komentaru navodi da san o ujedinjenju južne i sjeverne obale Sredozemnog mora potiče još iz doba starih Rimljana.
Ovaj susret u Parizu je, međutim, navodi list, samo još jednom istaknuo ogromne kulturne, civilizacijske i ekonomske razlike između zemalja regije - ali je uprkos "neodgovarajućoj strategiji" Nicolasa Sarkozyja i lošoj realizaciji samog događaja bio "veoma koristan".

Konkretni rezultati bit će čistije Sredozemno more, bolja razmjena studenata, razvoj u oblasti korištenja solarne energije i novi brži vodeni putevi.

Ostaje da se vidi, ocjenjuje list, da li će neočekivani povratak Sirije na međunarodnu scenu biti dugog vijeka - ali je svakako veliki uspjeh činjenica da su zahvaljujući pariskom susretu višegodišnje netrpeljivosti između bliskoistočnih susjeda bar nakratko ostavljene postrani.

Konzervativni Daily Telegraph u redakacijskom komentaru navodi da otvoreno podržava inicijativu Nicolasa Sarkozyja o formiranju Mediteranske unije bez obzira na protivljenje mnogih zemalja, kao što su Turska, Njemačka i Libija.

List ocjenjuje da je u vrijeme kada se Nijemci bave Istočnom Evropom, Španija Latinskom Amerikom a Britanci uglavnom svojim bivšim kolonijama, logično da Francuska pokloni više pažnje sjeveru Afrike.

Iz tog dijela svijeta, navodi Daily Telegraph, u Evropu dolazi veliki broj problema: krijumčareno oružje, ilegalno useljavanje i narkotici.

Kada bi samo Nicolas Sarkozy svoju mediteransku inicijativu, koja podrazumijeva pojednostavljivanje - redovne ministarske sastanke, saradnju sa susjedima i malo birokratije - primijenio i na Evropsku uniju kojom trenutno predsjedava, vrlo brzo bi shvatio šta treba uraditi s Lisabonskim ugovorom - ono što su mu na referendumima poručili glasači širom Evrope, ocjenjuje euroskeptični Daily Telegraph.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: