Svijet
15

Riješen slučaj sudara Tesle: Vozač je morao vidjeti kamion 7 sekundi prije nesreće

Klix.ba
Američka Nacionalna administracija za sigurnost u saobraćaju (NHTSA) nije pronašla dokaze da je vozilo Tesla Motorsa uzrokovalo smrt muškarca koji je upravljao Modelom S kada je došlo do sudara s kamionom.

Direktor Tesla Motorsa Elon Musk pohvalio je odluku NHTSA koja nije naredila opoziv vozila prebacivši odgovornost isključivo na vozača, bivšeg vojnika Joshuu Browna.

Podsjećamo, sudar se desio u maju 2016. godine, podigao je veliku prašinu jer je to bio prvi smrtni slučaj koji je uključivao korištenje Teslinog vozila za vrijeme aktivnog autopilota.

NHTSA je u četvrtak saopćila kako je vozačeva uloga da ozbiljno shvati dužnost kontrolisanja vozila. Također, naglašeno je da proizvođači automobila moraju naglasiti ograničenja autonomnih sistema u vozilu kao što je autopilot. U slučaju Tesle, autopilot nije mogao prepoznati kamion koji je presjekao put Brownovom vozilu.

Pravnici su naglasili kako odluka NHTSA ne znači da su proizvođači automobila izbjegli odgovornost kada autonomni sistemi ne uspiju reagovati kako bi se izbjegla saobraćajna nesreća. Pored toga, NHTSA naglašava kako autonomni sistemi u pojedinim trenucima mogu zbuniti vozače u vezi s tim da li kontrolišu vozilo ili ne.

U saopćenju NHTSA se navodi da Brown nije aplicirao kočnicu i da je njegov posljednji registrovani potez bio podešavanje autopilota na konstantnu brzinu od 119 kilometara na sat ne više od dvije minute prije sudara.

Agencija tvrdi da je Brown bio u mogućnosti poduzeti akciju prije nesreće, kao što je apliciranje kočnica, skretanje ili pokušaj izbjegavanja drugog vozila. On nije poduzeo nijednu akciju".

U saopćenju se navodi kako je vozač morao vidjeti kamion najmanje sedam sekundi prije nesreće, ali da Brown nije učinio ništa kako bi se spasio.