Reakcija
470

Rijaset se ogradio od pamfleta Jasmina Mulahusića, osudili zloupotrebu imena reisul-uleme Kavazovića

F. H.
Rijaset Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini osudio je danas zloupotrebu imena reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića nakon što se njegovo ime pojavilo na anonimnom pamfletu koji je objavljen na internetu.

"Obavještavamo javnost da se na internetu pojavio anonimni pamflet kojim se pozivaju 'svi patrioti, borci, studenti, rudari, klubovi, službenici, svi Bošnjaci, Bosanci i Hercegovci' na proteste protiv 'nametanja aparthejda kroz ustavna rješenja na račun Bošnjaka' Na pamfletu se nalazi i ime Reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića, što je gruba zloupotreba imena najvišeg duhovnog autoriteta Bošnjaka", navodi se u saopćenju Rijaseta.

Istakli su da "Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje, ne samo ovu zloupotrebu, već i svaku zloupotrebu bilo čijeg imena, a posebno imena visokog vjerskog autoriteta. Reisul-ulema Husein-ef. Kavazović, dakle, nema ništa s predmetnim pozivom“.

Na Facebook profilu Yasmin Mulahusein objavljen je poziv na protest, a u objavi je označen i zvanični profi Reisu-uleme Huseina-ef Kavazovića.

U objavi se koriste riječi koje su citirane u reakciji Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.