Obamina administracija
0

Richard Holbrooke izaslanik za Afganistan i Pakistan

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama imenovao je dva američka diplomatska veterana za posebne izaslanike u vezi s ključnim vanjskopolitičkim pitanjima.

Bivši čelnik senatske većine George Mitchell bit će posebni izaslanik za bliskoistočne mirovne napore, a bivši pomoćnik državnog tajnika Richard Holbrooke bit će posebni izaslanik za Afganistan i Pakistan.

Imenovanja, koja je Obama objavio u četvrtak na skupu viših dužnosnika Državnog tajništva, veliki su iskorak od politike bivše administracije predsjednika Georgea W. Busha, koja je uglavnom izbjegavala i samu ideju o specijalnim izaslanicima u korist diplomatije koju su provodili državna tajnica i američki ambasadori.

Ovaj potez također naglašava hitnost koju nova administracija osjeća u vezi s pritiskom za dvodržavno razrješenje izraelsko-palestinskog spora nakon sukoba u Gazi, te u rješavanju složenosti rata u Afganistanu koji podjaruju ekstremisti s pakistanske strane granice.

Predsjednik Obama, zajedno s državnom tajnicom Hillary Clinton, rekao je da će njegova administracija „aktivno i agresivno“ tragati za trajnom nagodbom između Izraela i Palestinaca.

Kako je kazao, George Mitchell, inače ključna osoba u postizanju sporazuma u Sjevernoj Irskoj, uskoro će otputovati na Bliski istok kako bi radio na postizanju trajnoga i održivog mira.

Obama je ponovio američku privrženost sigurnosti Izraela i njegovog prava da se brani pred raketnom vatrom Hamasa, za koju je rekao da je ne bi trebali tolerirati ni Izraelci ni Palestinci. No, on je naglasio zabrinutost SAD-a zbog humanitarnih uvjeta u Pojasu Gaze, kao i predanost da pomogne u ponovnoj izgradnji razorenog teritorija.

„Jednako kao što se teror raketne paljbe naciljane na nevine Izraelce ne može tolerirati, tako se ne može tolerirati ni budućnost bez nade za Palestince. Duboko me zabrinuo gubitak palestinskih i izraelskih života u nedavnim danima, kao i teške patnje i humanitarne potrebe u Gazi. U srcima smo s palestinskim civilima kojima odmah treba hrana, čista voda i temeljna medicinska briga,“ rekao je predsjednik Obama.

On je rekao da traži od Richarda Holbrookea, koji je posredovao sklapanju Dejtonskoga mirovnog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu, devedesetih godina, da implementira strateški i održivi pristup problemima koji su zajednički Pakistanu i Afganistanu. Obama to naziva „središnjim bojištem“ u borbi protiv terorizma i ekstremizma.

„Tamo, isto kao i na Bliskom istoku, moramo shvatiti da svoje probleme ne možemo rješavati izolirano. Nema odgovora za Afganistan kojime se ne bi napalo baze Al-Qaide i talibana uzduž granice. A trajnog mira neće biti sve dok ne proširimo sfere otvorenih prilika za narode Afganistana i Pakistana“, rekao je Obama.

Richard Holbrooke je rekao da planira brzo otići u regiju kako bi ocijenio vojnu i političku situaciju, u kojoj se, kako je kazao, američke snage bore protiv bezobzirnog i beskrupuloznog neprijatelja u Afganistanu – talibana – dok su istovremeno suočene s još većim neprijateljem – teroristima Al-Qaide preko granice, u Pakistanu.

Bivši pomoćnik državnog tajnika je dodao da niko ne može reći da rat u Afganistanu ide dobro, ali je rekao da je on uvjeren da bi se resursi posvećeni tom ratu mogli bolje iskoristiti.

„Ako mobiliziramo, koordiniramo i udružimo naše resurse, možemo učetverostručiti, upeterostručiti, deset puta povećati djelotvornost naših napora u tome području,“ rekao je Holbrooke.

Bivši senator Mitchell rekao je da ne potcjenjuje teškoće u razrješavanju srednjoistočnog spora. No, istaknuo je da je sukob u Sjevernoj Irskoj imao 800 godina dugu povijest, pa ga se ipak uspjelo razriješiti.

„Iz vlastitog iskustva sam došao do uvjerenja da ne postoji sukob koji se ne može okončati. Sukobe stvaraju, vode i održavaju ljudska bića. Isto ih tako ljudska bića mogu i okončati,“ kazao je Mitchell, izvještava VoA.

Bliskoistočni analitičari kažu kako se može očekivati da će Mitchell, koji je libanskog porijekla, imati ravnomjerniji pristup izraelsko-palestinskom sporu nego što je to bio slučaj s administracijom predsjednika Busha, koja je snažno podržavala Izrael.

George Mitchell je i autor vrlo cijenjenog izvještaja o stanju u toj regiji, iz 2001., u kojem se pozivalo na zamrzavanje izgradnje izraelskih naselja, kao i na palestinski obračun s terorizmom u vlastitim redovima.