Demantovao Vučića
174

Richard Grenell, izaslanik Bijele kuće: Srbija nije ništa potpisala sa SAD-om

I. Č.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Richard Grenell, specijalni izaslanik Bijele kuće za dijalog Srbije i Kosova, izjavio je da su Kosovo i Srbija u petak popodne u Washingtonu potpisali sporazum o međusobnoj saradnji i da nisu potpisali nikakav sporazum sa Sjedinjenim Državama.
Novinari su na konferenciji za medije konstatovali da je američki predsjednik Donald Trump, prilikom susreta sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Avdulahom Hotijem, nešto potpisao.

Grenell je rekao da je to tačno i da je Trump u osnovi potpisao pismo potvrđivanja da će oni raditi zajedno na realizaciji sporazuma.

Na insistiranje novinara da pojasni šta su tačno dvije strane potpisale, Grenell je kazao da su obje strane potpisale sporazum o saradnji na normalizaciji ekonomskih odnosa.

Na pitanje da li su isti sporazumi koje su potpisale dvije strane, on je rekao da su 99,9 posto isti, osim posljednje tačke.

"Srbija će prebaciti svoju ambasadu do jula sljedeće godine (u Jeruzalem) – to je srbijanski dio sporazuma, a za Kosovo, sve je isto do posljednje tačke koja glasi da će imati međusobno priznanje sa Izraelom", naveo je Grenell.

Richard Grenell je i u autorskom tekstu za The Hill detaljno objasnio na šta su se obavezali Srbija i Kosovo.

Podsjetimo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon potpisivanja sporazuma u Bijeloj kući da je zadovoljan dogovorenim i napomenuo da je u pitanju bilateralan sporazum sa SAD-om, a ne trilateralan i sa Prištinom.

"Dakle treća strana nije priznata u ovom smislu kao subjekat međunarodnog prava", naveo je Vučić.