"Historijski sporazum"
160

Srbija i Kosovo na Bliskom Istoku: Šta je ogolio sporazum Vučića i Hotija za Trumpovim stolom

S. Hambo
Potpisivanje sporazuma između Srbije i Kosova u Bijeloj kući (Foto: EPA-EFE)
Potpisivanje sporazuma između Srbije i Kosova u Bijeloj kući (Foto: EPA-EFE)
Iako je predstavljen kao veliki historijski sporazum, dokument koji su u Bijeloj kući potpisali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti, kako stvari stoje sve je samo ne historijski.
Delegacija Srbije preko svojih medija na velika zvona je najavljivala potpisivanje važnog dokumenta pod pokroviteljstvom predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa. Odmah je dato do znanja da nema ništa od priznanja Kosova, ali da navodno u Washingtonu predstoji "velika borba".

Ta "velika borba" izrodila je sporazum koji je uglavnom zasnovan na setu ekonomskih parametara koje su već od ranije najavljeni i u proceduri. Na tom istom papiru našlo se i nekoliko odredbi koje možda otkrivaju svi suštinu potpisanog sporazuma.

Aleksandar Vučić je pregovore s Kosovom vodio i dalje vodi na dva fronta. Onaj u Briselu i ovaj u SAD-u. Američko posredništvo je mnogo obećavalo, a za sada malo konkretnog učinka dalo. Tako je i ovaj put, izuzmemo li nekoliko ekonomskih ciljeva. Cijela dvodnevna predstava u Bijeloj kući više djeluje kao Trumpov predizborni PR koji mu je na bilo koji način potreban uoči novembarskih predsjedničkih izbora kako bi zadovoljio svoje biračko tijelo bilo kakvih uspjehom na vanjskom planu.

U tom kontekstu u sporazumu možemo i čitati detalje na koje su se obavezali, sasvim nenadano, i Srbija i Kosovo. Tako će Srbija biti među nekoliko država u svijetu koja će svoju ambasadu premjestiti iz Tel Aviva u Jerusalem, što je pored Izraela bitno i Trumpu jer je njegova administracija prva priznala Jerusalem kao prijestolnicu Izraela.

S druge strane Izrael će priznati Kosovo kao nezavisnu državu i obratno. Potom, Srbija i Kosovo su se obavezali da će Hezbolah tretirati kao terorističku organizaciju. Sve navedeno su potezi koje u nekom simboličnom smislu više znače Trumpu nego i Srbiji i Kosovu.

Svojim potpisom na ovaj sporazum Vučić je samo potvrdio "čiji je igrač". Bez obzira na velike riječi i pobratimstvo s Rusijom i Kinom, kod strateških ekonomskih odluka opredijelio se za Zapad.

Tako je Srbija pristala da neće učestvovati u 5G mreži sa nepouzdanim proizvođačima. Ovdje je jasno da se aludira na kineski Huawei, protiv kojeg je Trump već odavno u ekonomskom ratu.

Iako Vučić sporazum predstavlja kao bilateralni sa SAD-om, uvjeravajući svoje birače da treća strana, Kosovo nije priznata, stanje na terenu i potpisani sporazum ne idu tome u prilog. Sam Trump na početku dokumenta naglašava da su SAD od početka uz Kosovo, a s druge strane činjenica da je Vučić potpisao sporazum u kojem piše da će Izrael priznati Kosovo, to dovoljno govori o tome koliko je Kosovo subjekt međunarodnog prava.

Najbolje ogledalo potpisanog sporazuma možda se ogleda u Vučićevoj impresiji nakon sastanka tako što se pohvalio da je na poklon od Trumpa dobio olovku, potpis i "ključeve Bijele kuće da uđe kad poželi".

[TWITTER]1301936352167170048[/TWITTER]