Najveći avion na svijetu
87

Richard Branson želi pomoći u rekonstrukciji ukrajinske Mriye i aerodroma Antonov

D. B.
Osnivač kompanije Virgin Galactic, biznismen i milijarder Richard Branson, posjetio je aerodrom Antonov u Ukrajini gdje se nalazi olupina najvećeg teretnog aviona na svijetu, a to je An-225 lokalno poznat kao Mriya. Branson je ponudio pomoć u rekonstrukciji aviona, ali i u obnovi aerodroma.

Mriya je bio najveći teretni avion na svijetu, a proizvela ga je ukrajinska kompanija Antonov. Kada je debitovao 1988. godine, bio je za 50 posto veći od bilo kojeg aviona na svijetu. Dizajniran je za transport svemirskog aviona Buran za SSSR, a nakon raspada saveza otkupila ga je kompanija Antonov i dala mu ime Mriya, odnosno San.

Avion se od 2001. godine koristio kao komercijalni teretni avion te je ostvario brojne rekorde tokom svoje službe, uključujući transport 187,6 tona tereta smještenog u njegovu unutrašnjosti što je težina jednaka dva puna Airbusa A320. Rekordni let je obavljen 2009. godine.

Također, avion se tokom pandemije koronavirusa koristio za dostavu pomoći te je trebao ostati u službi do kraja desetljeća, no uništen je u ruskom napadu na aerodrom Antonov.

Još jedan An-225 se pravio za vrijeme SSSR-a, ali je rad na njemu prekinut zbog nedostatka budžeta. Antonov navodno i dalje posjeduje trup tog aviona te bi se mogao iskoristiti za rekonstrukciju Mriye.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da je njegova vlada razmišljala o konstruisanju aviona sličnog Mriyi prije konflikta, ali da nije imala novca za to. S obzirom na činjenicu da je originalni avion uništen, Ukrajina želi obaviti rekonstrukciju kako bi odala počast pilotima koji su žrtvovali svoje živote u konfliktu, a novac više nije problem.

Ukrajinci sada žele izgraditi "jači" i "moderniji" avion nakon rata, a o tome su razgovarali s Bransonom uključujući obnovu aerodroma.