Svijet
0

Rice zatražila prekid nasilja nad ženama u oružanim sukobima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka državna tajnica Condoleezza Rice zatražila je u četvrtak, predsjedavajući debatom u Vijeću sigurnosti o ženama, miru i sigurnosti, da se prekine nasilje nad ženama u ratnim uvjetima.

Ova jednodnevna debata, na inicijativu SAD-a, trebala bi biti završena usvajanjem rezolucije kojom se traži da se "odmah prekine, i da to prihvate sve strane u oružanim sukobima, svaki akt seksualnog nasilja nad civilima".

"Silovanje je zločin koji se ne može oprostiti ni u kojem slučaju, međutim u ratnim uvjetima širom svijeta žene i djevojke su izložene seksualnom nasilju, obično promišljenom",osudila je Rice.

"Današnja rezolucija uspostavlja mehanizam koji će omogućiti da se rasvijetle takva zvjerstva", rekla je američka šefica diplomatije.

Tekst traži od generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona da pripremi akcioni plan za prikupljanje informacija o seksualnom nasilju u oružanim sukobima i predoči ga Vijeću sigurnosti, javio je AFP.

Rice je iskoristila priliku i kritikovala Mianmar, gdje su "vojnici redovno silovali žene i djevojke ne starije od osam godina".

Ona je osudila užasavajuću situaciju žena u Demokratskoj Republici Kongo, posebno u regionu Kivua, kao i provinciji Darfur u Sudanu, gdje se sistematski i u velikim razmjerama provodi seksualno nasilje.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon izrazio je žaljenje što je "nasilje nad ženama dostiglo neslućene razmjere u nekim društvima koja pokušavaju da se obnove nakon ratnih sukoba".