Svijet
0

Rice: Washington želi nezavisnost Kosova na bilo koji način

FENA
Foto: Reuters; Condoleezza Rice
Foto: Reuters; Condoleezza Rice
Američka državna tajnica Condoleezza Rice upozorila je u četvrtak da su Sjedinjene Američke Države odlučne da Kosovo dobije nezavisnost na "bilo koji način", bez obzira na protivljenje Rusije.

"Odlučni smo da dođe do nezavisnosti Kosova", rekla je šefica američke diplomatije novinarima koji je prate u avionu za Lisabon, gdje učestvuje na sastanku "kvarteta" za Bliski istok.

"Mi ćemo to postići na bilo koji način", dodala je ona, odbijajući da kaže da li će SAD biti spremne da jednostrano priznaju nezavisnost srbijanske pokrajine s albanskom većinom.

"Predsjednik je vrlo jasno rekao da SAD smatraju Ahtisaarijev plan odgovarajućom osnovom te da treba imati nezavisno Kosovo", rekla je Rice, koja treba da se sastane s portugalskim kolegom Luisom Amadom, čija zemlja predsjedava Evropskom unijom.

Posjeta Riceove Lisabonu poklapa se s boravkom u glavnom portugalskom gradu veće srbijanske delegacije. Amado bi trebao da se sastane tokom dana sa srbijanskim kolegom Vukom Jeremićem. Nije predviđen nikakav susret Jeremića s Riceovom, prema State Departementu.

Rusija, koja se protivi nezavisnosti Kosova, odbacila je u srijedu novu verziju prijedloga rezolucije, koju je Zapad predočio UN-u o srbijanskoj pokrajini, smatrajući da su donesene izmjene nedovoljne.