Svijet
0

Rice: Iranu je ostalo malo vremena za odgovor

FENA
Sjedinjene Države upozorile su Iran da neće imati previše vremena za odgovor kada mu se ponudi međunarodni paket poticaja kako bi se ohrabrio da prekine obogaćivanje urana, sugerirajući kako bi prozor uskoro mogao biti zatvoren, a nagrade zamijenjene kaznama.

"To se zaista treba dogoditi za nekoliko sedmica", izjavila je američka državna tajnica Condoleezza Rice za program TV mreže NBC "Today", misleći na paket nagrada i kazni koji je sačinilo šest sila u cilju prekida iranskih aktivnosti na obogaćivanju urana, prenosi AP.

U drugoj izjavi za Nacionalni javni radio Rice je sugerirala kako je spremna da se sastane sa svojim iračkim kolegom Manouechrom Mottakijem ako Teheran pristane da prekine aktivnosti koje bi se mogle koristiti za proizvodnju nuklearnog oružja i pregovara o detaljima sporazuma.

Paket dogovoren u četvrtak nosi prijetnju UN-ovih sankcija ako Teheran nastavi prkositi i ne prekine, kako to Zapad naziva, maliciozni nuklearni program kojim bi mogao stvoriti atomsku bombu. Sjedinjene Države, u velikom obratu svoje politike, uvjetno su pristale ove sedmice da se pridruže razgovorima. To bi bili prvi veliki direktni pregovori između dvije zemlje u posljednjih 25 godina.

Rice se sastala s ministrima vanjskih poslova evropskih zemalja koje su vodile razgovore s Iranom, a koji su prekinuti u prošloj godini. Vanjskopolitički šef EU Javier Solana, ruski ministar vanjskih poslova i zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova također su im prisustvovali.

Rusija i Kina mogle bi se pridružiti budućim razgovorima s Iranom. Obje zemlje imaju pravo veta u Vijeću sigurnosti UN-a i Sjedinjene Države trebaju njihovu saradnju kako bi zatražile sankcije ili druge oštre mjere.

Očekuje se da zvaničan poziv za razgovore upute Francuska, Britanija i Njemačka - tri zemlje koje su ranije pregovarale s Teheranom. Visoki zvaničnik američkog State Departmenta izjavio je kako očekuje da će poziv Teheranu za nove pregovore biti "pitanje dana".