{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rice i Gates odlaze na razgovore u Moskvu

F
9.10.2007. u 13:40
0
0
Rice i Gates odlaze na razgovore u Moskvu
0
Rice i Gates odlaze na razgovore u Moskvu
Američka državna tajnica Condoleezza Rice i ministar odbrane Robert Gates ove će se sedmice u Moskvi sastati sa svojim ruskim kolegama kako bi se razgovaralo o razrješenju nekoliko velikih mimoilaženja.
State Department kaže da će se susret visokih američkih zvaničnika sa Sergejom Lavrovom i Anatolijem Serdjukovom usredotočiti na proturaketnu odbranu, ograničenje oružja i budućnost Kosova.

Ova posjeta državne tajnice Rice i ministra odbrane Gatesa će uslijediti nakon posljednje objave ruskog lidera Vladimira Putina da namjerava stati na čelo dominantne liste kandidata stranke Ujedinjena Rusija na parlamentarnim izborima u decembru.

Predsjednik Putin je dao naslutiti da će vjerovatno postati novi ruski premijerako njegova stranka pobijedi na izborima. Ruski ustav ne dozvoljava Vladimiru Putinu da zauzme predsjednički položaj po treći put, nakon što mu se mandat završi u martu.

Pomoćnik državne tajnice za euro-azijske poslove Daniel Fried, upitan je li State Department odustao od nade da će uticati na unutrašnju politiku Rusije, odgovorio je da "o ruskoj sudbini odlučuju Rusi".

"Ali Sjedinjene Države imaju veliki interes za rusku budućnost. O tome mi i razgovaramo, i objelodanjujemo svoja stajališta. Mi, kako je to kazala tajnica Rice, činimo sve što možemo da podržimo nezavisno, građansko društvo u Rusiji. To ne krijemo. Štaviše, ponosni smo na svoje napore ka tome, i tako ćemo i nastaviti“, kazao je Fried.

"Zainteresirani smo za saradnju s Rusijom kako bi krenula u demokratskom pravcu, i nadamo se i da hoće. Mislim da je demokratija mnogo više od samog glasanja. Demokratija su jake institucije, vladavina zakona, što obezbjeđuje prirodnu ravnotežu u društvu; takve su demokratije širom svijeta - svaka to obavlja na svoj način, ali funkcionira", dodao je Fried.

Sjedinjene Države i Rusija i dalje se ne slažu kada je u pitanju proturaketna obrana; Rusija se oštro protivi planovima SAD-a da rasporedi proturaketni sistem u središnjoj Evropi, izvještava VoA.

Predsjednik Putin je rekao da bi takav potez vodio ka utrci u naoružanju u Evropi. Rusija je predložila da se Amerikom podijeli postojeći radarski pogon za proturaketnu odbranu u Azerbajdžanu; pomoćnik državne tajnice Fried je pohvalio takvu ponudu, rekavši da bi to moglo voditi istinskoj saradnji u ovom pitanju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: