Svijet
0

Rice: Azil Snowdenu je šamar SAD-u

Anadolija
Condoleezza Rice (Foto: AFP)
Condoleezza Rice (Foto: AFP)
Bivša ministrica vanjskih poslova SAD-a Condoleezza Rice podržala je američkog predsjednika Baracka Obamu, povodom njegove odluke da se ne sastane sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Rice, koja je bila jedna od najznačajnih figura u vanjskoj politici SAD-a za vrijeme predsjednika George W. Busha, govorila je za televiziju CBS o posljednjim dešavanjima koja su prouzrokovala napetost u odnosima između SAD-a i Rusije.

Prva tamnoputa šefica diplomatije SAD-a smatra da je Obama "u potpunosti u pravu" što je odbio sastanak sa Putinom nakon što je Rusija odobrila privremeni azil bivšem uposleniku Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) SAD-a Edwardu Snowdenu.

"SAD i Rusija više nemaju toliko zajedničkih interesa", kazala je Rice, dodavši da iako odnosi između dvije zemlje nisu kao u periodu hladnog rata, oni su "strašni".

"Rusija još uvijek posjeduje veto u Vijeću sigurnosti, još uvjek je zemlja koja posjeduje nuklearno oružje. Obama je sigurno upravu jer je odbio otići u Moskvu. Davanje azila Snowdenu znači šamar SAD-u. Predsjednik sigurno neće razgovarati sa Putinom", istakla je Rice.