Svijet
4

Obama će razgovarati s Putinom nakon što je Snowden zatražio azil u Rusiji

FENA
Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Američki predsjednik Barack Obama razgovarat će sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom u petak navečer, saopćila je Bijela kuća nekoliko sati nakon što je bivši američki obavještajni službenik Edward Snowden izjavio da će zatražiti azil u Rusiji.

Portparol Bijele kuće Jay Carney izjavio je da je telefonski razgovor dvojice čelnika bio dogovoren još prije nekoliko dana, prenosi Reuters.

"Ne mislim da je to jedina tema o kojoj će razgovarati", izjavio je Carney, odgovarajući na pitanje da li će razgovor biti samo posvećen Snowdenu.

"Ne želim da predviđam bilo šta niti da predsjedniku stavljam u usta riječi koje nije izgovorio", kazao je Carney.

On je rekao da je Obamina administracija u kontaktu sa zemljama širom svijeta u cilju vraćanja Snowdena u Sjedinjene Države kako bi se suočio s optužbama da je odao povjerljive obavještajne informacije o tajnim programima nadzora, prenosi Reuters.

Snowden je boravio na moskovskom aerodromu Šeremtjevo otkako je doputovao iz Hong Konga 23. juna.

Upitan kakve će posljedice biti ako Rusija odobri Snowdenu azil, Carney je izjavio da je "pružanje propagandne platforme Snowdenu u suprotnosti s ranijim objavama ruske vlade o ruskoj neutralnosti".

Kazao je da to "također nije u skladu s ruskim uvjeravanjima kako ne žele da Snowden dodatno šteti američkim interesima".

U Moskvi je Putinov portparol ponovio raniji uslov prema kojem bi Snowden trebao prestati da šteti interesima Sjedinjenih Država ako želi azil u Rusiji.