Svijet
10

Revolucionarno otkriće: Doktori ispituju novi lijek za neuroblastomu, najčešću vrstu dječijeg raka

Klix.ba
Isla Murdoch, djevojčica koja je pobijedila rak
Isla Murdoch, djevojčica koja je pobijedila rak
Mala Isla Murdoch zna da je dobila bitku sa rakom, ali pokušava shvatiti kako je moguće da mnogo njenih prijatelja iz bolnice nije.

Sa samo šest mjeseci, maloj su Isli dijagnosticirali neuroblastomu, četvrti najčešći rak dječje dobi – iza leukemije, limfoma i tumora mozga. Nastaje iz veoma mladih nervnih ćelija koje se iz još neobjašnjivih razloga počinju nenormalno razvijati. Opcije za njeno liječenje su bile dosta ograničene.

"Imate priliku upoznati tu djecu, provoditi vrijeme s njima. I onda ih odjednom nema. To je jako teško, pogotovo ako se radi o vašem djetetu, kojeg morate držati za ruku", kaže Islin otac Justin.

Međutim, stiže pozitivna vijest: Dječija bolnica u Sidneyu uključuje se u veliki međunarodni eksperiment za obećavajući novi tretman za liječenje neuroblastoma.

"Želim pomoći drugoj djeci, da ozdrave kao što sam i ja", kaže mala Isla.

Lijek koji je dosad korišten u borbi protiv druge bolesti pokazuje jako dobre rezultate kad je u pitanju tretman neuroblastome kod djece mlađe od pet godina. Istraživači su otkrili kako lijek koji se koristi za liječenje afričke bolesti spavanja također napada i neke tumore. Budući da je to već potvrđeno, eksperimenti na liječenju ljudi mogu početi, a u njemu će sudjelovati pacijenti iz dječije bolnice u Sidneyu, kao i iz 14 drugih klinika u Sjevernoj Americi.

Oni će lijek piti u obliku sirupa, te ga kombinovati sa tradicionalnim tretmanima hemoterapijom.

"Ovo je revolucionalno, dešava se prvi put u svijetu i mislimo kako će donijeti velike promjene", kaže profesorica Michelle Haber,sa Dječijeg instituta za istraživanje raka

Neuroblastoma je jedan od najčešćih vrsta tumora koji pogađa djecu, a smrtnost iznosi čak 50 posto slučajeva.

"Nema ništa gore nego morati reći roditelju da tretman liječenja za njegovo dijete ne postoji, a sa ovim lijekom, to ćemo napokon uspjeti promijeniti", ističe vođa istraživanja, dr. David Zieglar.

Ova je studija bitna iz razloga što prvi put u historiji liječenja neuroblastoma pruža nadu oboljelima i njihovim porodicama., a medicinski stručnjaci očekuju rezultate u sljedeće dvije godine.