Prekršili pravila
5

Reutersu zbog curenja fotografija zabranjen pristup Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Fotografima i reporterima Reutersa zabranjeno je prisustvovanje na Zimskim olimpijskim igrama u gradu Pyeongchang u Južnoj Koreji, nakon što su procurile fotografije sa probe.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap izvijestila je da je Reuters u nedjelju objavio nekoliko fotografija paljenja olimpijskog plamena sa probe na Olimpijskom stadionu u Pyeongchangu. Postoje stroge zabrane za medije koje su osmišljene kako bi bilo spriječeno objavljivanje detalja, a Reuters je objavljivanjem fotografije bez dopuštenja prekršio to pravilo.

Prema izvještajima, Reuters je snimao fotografije nakon što je Međunarodni olimpijski odbor (IOC) rekao da je zabranjeno objavljivanje fotografija.

Za kaznu je Međunarodni olimpijski odbor povukao izdavanje propusnica uposlenicima Reutersa, a fotografu koji je napravio sporne fotografije odmah je oduzeta akreditacija i zabranjen mu je pristup Zimskim olimpijskim igrama.

Prema saopćenju, koje je prenijela južnokorejska novinska agencija, medijske kompanije i novinari koji budu kršili pravila Međunarodnog olimpijskog odbora bit će strogo kažnjeni.