Svijet
0

Restaurirana Arapska džamija u Istanbulu

FENA
Arapska džamija, koju je islamska vojska, držeći u opsadi Istanbul, 717. godine napravila na Beyogluu, restaurirana je i od sutra će ponovno biti otvorena za vjernike, javila je Agencija Anadolija.

Teravih-namaz je vrijeme kad će biti otvorena vjernicima, a očekuje se da će prisustvovati i zamjenik premijera Turske Bulent Arinc.

Arapska džamija je u Beyogluu, u naselju Arapska Džamija, blizu Halic Galate te privlači pažnju kao najveća džamija u tom dijelu grada.

Pravokutna je i u gotskom stilu, a unutrašnjost krase gotička arhitektura u dijelu mihraba i rebrasti svodovi. Restauracija džamije, koju je započeo Ured za fondacije 2008. godine, završena je prije predviđenog roka.

Prema saopćenju Ureda za fondacije, tender za obnovu dobila je agencija Istanbul evropski grad kulture 2010. Ova dva udruženja su počela restauraciju i prateće radove, a od zatvaranja agencije u maju 2011., restauraciju je vodio Ured za fondacije. Džamija je popravljena i za vrijeme Mehmeda III.

Nakon požara u regiji Galate 1731. godine, majka sultana Mahmuda I, sultanija Saliha, obnovila je šadrvan u džamiji. Nakon požara 1807., službenici Divan-i Humayun i Haci Emin Efendi obradili su istorijske natpise u kamenu i postavili ih na zid desno od mihraba. Na temelju poezije Mesleme bin Abdul Melika opisana je bit ove džamije.

Kćerka Mahmuda II, Adile Sultan, i njen muž Ali-paša 1868. godine uredili su dvorište džamije te restaurirali spremnik za vodu ispod šadrvana i sam šadrvan.