{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Džamija u nekadašnjoj bizantskoj tamnici turistička atrakcija

A
1.8.2012. u 15:42
24
Džamija u nekadašnjoj bizantskoj tamnici turistička atrakcija
24
Džamija u nekadašnjoj bizantskoj tamnici turistička atrakcija
Foto: Anadolija
Podrum poznat kao Kastellion, koji su u vrijeme Emevija Bizantijci koristili i kao tamnicu za zarobljenike koji su pokušavali osvojiti Istanbul, već 287 godina koristi se kao džamija.
Prema podacima do kojih je došao novinar agencije Anadolija, nekada se smatralo da je sadašnja džamija bila mjesto za molitvu u vrijeme bizantijskog imperatora Tiberiusa.

Prema nekim predajama, kada je arapska vojska 714. godine došla da osvoji grad, mrtve su sahranjivali u prostorijama tadašnje tamnice.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Prema jednom izvoru, po povratku arapske vojske u Damask, neke privatne stvari su ostavljali u prostorije tamnice te je neprijateljska vojska pucala u vrata tamnice. Stoga se pretpostavlja da naziv tamnice “izrešetani podrum” potječe nakon ovog događaja.

Tamnica poznatija i kao “izrešetani podrum” od 1725. godine počela se koristiti kao džamija, na prijedlog paše Sadrazam Mustafe Bahrija.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Unutar džamije, danas poznate kao Podzemna džamija, nalaze se i prostorije koje su nekada kao odvojenu rezidenciju koristili Amr bin As, Vehb bin Huseyre i Sufyan ibn-i Uyeyne, koji su za vrijeme osvajanja Istanbula bili zarobljeni i bačeni u tamnicu.

Sunčeva svjetlost u prostorije džamije ulazi samo kroz nekoliko malih prozora. Džamija obuhvata prostor od 2.100 kvadrata i stoji na 54 velika kamena stuba.

U izjavi za AA imam Podzemne džamije Umut Aydin ističe da postoje prostorije u kojima su nekada bile rezidencije poznatih vođa, te da su danas prostorije džamije poznato turističko mjesto.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

“Našu džamiju posjećuju turisti iz Engleske, Kanade, Njemačke i drugih zemalja. Džamija je uvijek uspunjena posjetiocima. Čak nam kolektivno dolaze i velike grupe posjetilac iz svih gradova Anadolije. Ponekad iftare u blizini džamije”, objasnio je imam.

Podzemna džamija se nalazi u predgrađu Beyoglu Karakoy u Istanbulu i odavno je postala mjesto koje privlači veliki broj posjetilaca i muslimanskih vjernika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: