Izbori u SAD
7

Republikanci udaljeni jedno mjesto od kontrole u Predstavničkom domu Kongresa

F. H.
Ken Calvert odbranio svoj mandat (Foto: Screenshoot / Youtube)
Ken Calvert odbranio svoj mandat (Foto: Screenshoot / Youtube)
Republikanci su na rubu preuzimanja kontrole nad Predstavničkim domom američkog Kongresa, nakon što je niz konkurentnih utrka proglašen u njenu korist.

Stranka je očekivala nadmoćnu pobjedu u donjem domu Kongresa zbog visoke inflacije i nezadovoljstva Bidenovom administracijom. No došlo je do neočekivano snažne podrške demokratima, koji kontroliraju Zastupnički dom od 2019. godine.

Čak i ako republikanci ostvare pobjedu u Predstavničkom domu, vjerovatno će imati najmanju razliku u 21. stoljeću.

Sedmicu nakon izbora u sredini mandata, tri izborne utrke u Kaliforniji i New Yorku dovele su republikance na 217 mjesta, jedno manje od 218 potrebnih za većinu.

U ponedjeljak navečer Michelle Steel i Ken Calvert ponovno su izabrani u Kaliforniji nakon tijesne borbe protiv svojih demokratskih suparnika. Obje su utrke ove godine postale konkurentnije zahvaljujući preraspodjeli kongresnih distrikta u Kaliforniji.

U New Yorku su republikanci također zadržali okrug koji je na posljednja dva predsjednička izbora glasao za demokrate.

Ostalo je još 14 utrka u kojima se pobjednici trebaju proglasiti, većina njih u Kaliforniji.

Republikanci u Predstavničkom domu sastali su se iza zatvorenih vrata kasno u ponedjeljak, kad je počela borba za predsjednika. Vođa manjine, Kevin McCarthy, nastoji pridobiti podršku za tu ulogu, ali će se suočiti s prigovorima desnog krila stranke.

Stranački lideri suočeni su s oštrom reakcijom zbog razočaravajućeg učinka na izborima u sredini mandata. McCarthy je obećao velike pobjede, s najraznovrsnijom klasom republikanskih kandidata ikad, ali birači su odbacili mnoge ekstremnije kandidate i negatore izbora koji su bili vjerni Trumpu.

Ako republikanci osvoje Predstavnički dom, McCarthy će se suočiti s formalnim glasovanjem da postane predsjednik kada se sastane novi Kongres u januaru.

Donald Trump podržava McCarthyja za predsjednika Predstavnićkog doma, ali čak ni njegova podrška nije garancija. Konzervativni "Klub za slobodu" koji se obično slaže s Trumpom zahtijeva ustupke od McCarthyja prije nego što mu da svoju podršku. Imaju dugačak popis zahtjeva, od glavnih pozicija u odborima Doma do garancija da mogu imati ulogu u oblikovanju zakona, piše Guardian.