Ugrožavanje sigurnosti
0

Republikanci u Senatu blokirali formiranje komisije koja je trebala istražiti napad na Capitol Hillu

I. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Republikanci u Senatu blokirali su mogućnost stvaranja posebne komisije koja bi detaljno proučavala napad na Capitol Hill koji se dogodio 6. januara ove godine.

Tokom proceduralnog glasanja u Senatu u petak šest republikanaca podržalo je stvaranje pomenute komisije. Međutim, ovaj broj nije dovoljan zato što je 10 njih trebalo podržati ovaj prijedlog kako bi došlo do formiranja komisije. Vođa većine u Senatu, Chuck Schumer, osudio je republikanske kolege zbog blokiranja dvostranačke komisije.

"Sramota za Republikansku stranku zbog pokušaja da događaje koji su se odigrali tog dana pomete pod tepih jer se boje Donalda Trumpa", rekao je.

Predsjednica predstavničkog doma SAD-a Nancy Pelosi izjavila je da će ovaj potez učiniti sigurnosnu situaciju u zemlji nestabilnom. Naznačila je da će odbori Doma, koji su pod vodstvom demokrata, nastaviti istraživati ​​napad.

Republikanska stranka ostaje pod kontrolom Trumpa koji je vrlo jasno izrazio svoje protivljenje formiranju komisije. Vjeruje se da stariji republikanca ne želje razljutiti bivšeg predsjednika i njegove pristalice. Zabrinuti su oko toga šta bi komisija mogla otkriti u smislu povezanosti između pobunjenika i republikanskih poslanika.

Iako je drugi dom američkog parlamanta ranije ovog mjeseca usvojio zakon o komisiji uz podršku velikog broja republikanaca, ipak su izjavili da vjeruju da će komisija biti politički korištena protiv njih.

Iako je u početku rekao da je otvoren za ideju o stvaranju komisiji, senatski republikanski čelnik Mitch McConnell posljednjih se dana okrenuo protiv ovog prijedloga. Izjavio je da bi istraga bila stranačka. McConnell, koji je jednom rekao da je Trump odgovoran za izazivanje napada Capitol Hill, rekao je o demokratama: "Željeli bi nastaviti voditi parnicu protiv bivšeg predsjednika u budućnosti."