Castro odgovorio u svom stilu
0

Republikanac Newt Gingrich bi bombardirao Kubu

Sarajevo-x.com
Newt Gingrich i Mitt Romney (Foto: AFP)
Newt Gingrich i Mitt Romney (Foto: AFP)
Kuba je među republikanskim predsjedničkim kandidatima izazvala pravi polemički rat u televizijskoj debati u četvrtak. Najradikalnije stavove iznio je Newt Gingrich koji je pozvao narod Kube na ustanak.

Gingrich je kazao da bi SAD s Kubom trebale koristiti taktiku koju je Ronald Reagan koristio kako bi srušio bivši Sovjetski savez.

On smatra da bi se američka politika trebala povezati s mladim Kubancima i uvjeriti ih da je sloboda ono što treba budućim generacijama. Na pitanje da li bi SAD i na Kubi trebale uraditi isto što i u Libiji, odnosno bambardirati je, Gingrich je odgovorio:

"Ako bi se desio legitimni ustanak, naravno da bih bio na strani naroda".

Gingrich smatra da je glupost što SAD podržavaju Libiju i Sriju, ali ne i Kubu. "Kubanski narod zaslužuje slobodu", kazao je Gingrich. Mitt Romney bi, s druge strane, vršio ekonomski pritisak da vrati slobodu na Kubu i kažnjavao strane kompanije koje posluju u toj zemlji.

Bivši kubanski predsjednik Fidel Castro je u svom stilu odbacio bilo kakvu mogućnost uplitanja SAD u politiku na Kubi.

"Izbor republikanskih kandidata za predsjednika ovog globaliziranog i širećeg carstva je najveće takmičenje gluposti i neznanja koje je svijet ikada vidio", kazao je Castro.