Pod lupom
64

Renew Europe poziva na istragu protiv komesara za proširenje EU Olivera Varhelyija

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Liberalna, proevropska politička grupa u Evropskom parlamentu Renew Europe poslala je pismo predsjednici Evropske komisije, Ursuli von der Leyen, pozivajući na uspostavljanje nezavisne i nepristrasne istrage o ponašanju i aktivnostima Olivera Várhelyija, komesara za proširenje EU.

Istraga treba da obuhvati pitanja vladavine prava i uslovljenosti demokratije u zemljama kandidatima i susjednim zemljama.

I dalje postoje sumnje u objektivnost i istinitost njegovih ocjena vladavine prava u Srbiji i drugim zemljama.

Renew Europe smatra da će komesar morati da podnese ostavku ako istraga pokaže da nije poštovao standarde i vrijednosti koje njegova pozicija zahtijeva.

Ovaj zahtjev je Evropski parlament već usvojio u izvještaju o provođenju zajedničke vanjske i sigurnosne politike. Renew Europe poziva da se sadašnje radne odgovornosti komesara Varhelyija uklone do objavljivanja rezultata istrage.

"Naše je čvrsto uvjerenje da bi, s obzirom na trenutnu geopolitičku realnost, komesaru trebalo dodijeliti manje politički osjetljive odgovornosti, čekajući ishod istrage o njegovom ponašanju. Previše je u pitanju da bi na ovom mjestu bio komesar čija je sposobnost da zastupa zajedničke interese Unije dovedena u pitanje", rekao je Stephane Sejourne, predsjednik Renew Europe.

"Ako Komisija ne preduzme korake, tada će Parlament istražiti druga sredstva za postizanje cilja", kazao je on.