Najgore na jugu zemlje
6

Rekordne vrućine u Australiji, temperature i do 49 stepeni

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Rekordne vrućine s prosječnom temperaturom od 40 stepeni celzija zabilježene su širom Australije, saopćili su hidrometeorološki zavodi u ovoj zemlji.

Ekstremni toplotni talas pogodio je Australiju od vikenda, a prosječna temperatura je svaki dan rasla za stepen-dva. Velike vrućine prouzrokovale su smrt nekoliko životinja, šumske požare i povećanje broja hospitalizacija.

Prema podacima australskih meteorologa, prosječne temperature u zemlji dosežu 40 stepeni, a očekuje se kako će porasti i do 45 stepeni celzija. U pojedinim gradovima izmjerene su dosta više temperature. Naprimjer, u gradu Tarcoola na jugu zemlje u utorak je izmjereno 49 stepeni, a u gradu Port Augusta 48,9 stepeni celzija.

Šesnaest ljudi na jugu Australije primljeno je u bolnicu usljed tegoba zbog vrućine, javlja BBC.

Vlasti u nekoliko država na ovom kontinentu također su izdale upozorenja stanovnicima da ostanu u kući i smanje fizičku aktivnost, a naročito stariji, bolesni i djeca.

Zbog visokih temperatura u strahu su i farmeri, jer su ovakvi vremenski uslovi veoma loši za ljetne usjeve kao što je kineska šećerna trska. Inače, zbog suše je proizvodnja žitarica ove godine pala u Australiji na najniži nivo u posljednjih deset godina.

Danas se očekuju prosječne temperature od 42 stepena celzija na širem području Australije.

Najvreliji dan u Australiji bio je 7. januara 2013. godine kada je prosječna temperatura u zemlji iznosila 40,3 stepena celzija.