Svijet
0

Rekordna popularnost njemačkog SPD-a nakon Schultzovog preuzimanja stranke

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Njemački socijaldemokrati (SPD) lijevog centra zabilježili su najvišu popularnost u četiri godine u anketama javnosti nakon što je bivši čelnik Evropskog parlament Martin Schulz preuzeo liderstvo nad strankom na septembarskim izborima, sudeći po podacima objavljenim u srijedu.

Podrška SPD-u u anketama javnog mnijenja iznosi 31 posto - za 10 posto više prije nego što je Schulz preuzeo čelništvo nad strankom od vicekancelara Sigmara Gabriela s ambicijom da porazi kancelarku Angelu Merkel na izborima, sudeći po podacima anketarskog instituta Forsa.

Posljednji put kada je podrška SPD-u nadmašila 30 posto birača zabilježen je u oktobru 2012., navodi Forsa.

Hrišćansko demokratska unija (CDU) kancelarke Merkel i njena sestrinska bavarska stranka, Hrišćansko socijalna unija (CSU) zajednički imaju podršku 34 posto birača, za jedan posto manje nego u prethodnoj sedmici, navodi Forsa.

Schulz, koji je naslijedio Gabriela na čelu stranke prošlog mjeseca, provodi proevropsku politiku i obećao je predvoditi kampanju protiv nacionalističkih snaga u Njemačkoj i u drugim dijelovima bloka.

Desničarska Alternativa za Njemačku (AfD), koja je dobila podršku zahvaljujući rastućoj ksenofobiji u zemlji, ima podršku od 10 posto ispitanika, za jedan posto manje nego u prethodnoj sedmici, saopćila je Forsa, prenosi dpa.