{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rekordan nivo radijacije u ribi u blizini Fukushime

18.3.2013. u 09:26
14
13
Rekordan nivo radijacije u ribi u blizini Fukushime
14
Rekordan nivo radijacije u ribi u blizini Fukushime
Fukushima (Foto: Arhiv)
Rekordna količina radioaktivnog cezija, 7.400 puta veća od granice koju je država odredila kao sigurnu za ljudsku upotrebu, pronađena je u ribi u vodama u blizini nuklearne elektrane Fukushima, dvije godine nakon nuklearne katastrofe.
Tokyo Electric Power Co (TEPCO), kompanija koja upravlja nuklearnom elektranom Fukushima Daiichi, otkrila je rekordnu količinu radijacije od 740 hiljada bekerela po kilogramu ribe, javio je Kyodo News.

Operateri su postavili mrežu na morsko dno u blizini lučkog izlaza elektrane, kako bi spriječili ribe da pobjegnu. Riba je pronađena u kavezu koji je postavio TEPCO, rekao je za AP jedan od zvaničnika kompanije.

Kompanija je saopćila kako je prijašnji rekord koncentracije cezija u ribi iznosio 510 hiljada bekerela po kilogramu, a radilo se o ribi uhvaćenoj u istoj oblasti.

U januaru, riba koja je sadržala više od 2,500 puta više radijacije od dozvoljene za plodove mora, ulovljena je u blizini elektrane.

Podsjetimo, 11. marta 2011. godine zemljotres i cunami oštetili su nuklearnu elektranu, što je prouzrokovalo topljenja i širenje radijacije u okolno tlo i vodu. Katastrofa je natjerala 170 hiljada lokalnih stanovnika na evakuaciju.

Neki eksperti pretpostavljaju da je moguće da radioaktivna voda ističe iz elektrane u okean. To bi moglo biti i potvrđeno nakon što je krajem februara, na obalama Kalifornije, ulovljena tuna pozitivna na radijacijsko trovanje. Većina riba oko obale Fukushime zabranjena je za plasman na tržište.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: