Svijet
0

Novo curenje radijacije u Fukushimi

SRNA
Tokijska elektrodistribucija (TEPCO), operator oštećene japanske nuklearne centrale "Fukushima", saopštila je danas da je u ovom objektu otkriveno još jedno curenje vode kontaminirane radijacijom.

Elektrana Fukushima Daiichi teško je oštećena u zemljotresu jačine devet stepeni po Richteru prije više od dvije godine, što je izazvalo topljenje nuklearnih reaktora i eksplozije.

TEPCO je saopštio da je uočeno curenje radioaktivne vode iz kružne čelične strukture rezervoara za vodu koja se koristi za hlađenje reaktora.

Japanska agencija na nuklearnu sigurnost saopštila je da TEPCO odmah treba da riješi ovaj problem, ali je napomenula da situacija nije ozbiljna, prenio je Reuters.

TEPCO je ranije ove sedmice saopštio da je detektovao prisustvo radioaktivnog cezijuma u podzemnim vodama koje se sakupljaju u elektrani.

Kompanija je ranije tvrdila da su podzemne vode bezbjedne i da mogu biti ispuštene u more, čemu se lokalni ribari oštro protive.

Svakog dana u kompleksu elektrane nakupi se oko 400 tona vode, koja se potom miješa sa visoko kontaminiranom vodom koja ostaje poslije hlađenja istopljenih atomskih jezgara.

Japanske vlasti naredile su elektrodistribuciji da poveća kapacitet za skladištenje kontaminirane vode i da oko četiri reaktora konstruiše zid koji bi spriječio dotok podzemene vode u elektranu.