Analiza CNN-a
64

Rekonstrukcija događaja: Kako se širio požar u katedrali Notre Dame

Klix.ba
Grafika: CNN
Grafika: CNN
Nakon ogromnog požara koji je uništio velike dijelove katedralu Notre Dame u Parizu uveliko je u toku zbrajanje štete, ali i pokušaj rekonstrukcije ovog stravičnog događaja, kojeg je jučer sa zebnjom posmatrao cijeli svijet.

Jednu takvu rekonstrukciju pokušao je napraviti i CNN. Kako navode, jučer u 18:20 sati po lokalnom vremenu čuvari u Notre-Dameu su čuli požarni alarm. Katedrala je odmah evakuirana, ali u tim trenucima niko nije vidio vatru.

Tužilac Rémy Heitz je rekao da je u prvom pozivu spomuto da je požar izbio na tavanu objekta.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Novi alarm se oglasio u 18:43 sati. Tada su zaštitari vidjeli i vatru. Nadalje, oko 400 vatrogasaca je raspoređeno na scenu, ali su malo kasnili jer su bili zaglavljeni u saobraćaju.

Nejasno je još uvijek, navodi CNN, sami uzrok požara koji se vrlo brzo proširio preko krova i preko dijela objekta površine 1.000 kvadratnih metara.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Nešto prije 20 sati. po lokalnom vremenu, čuveni toranj katedrale izgorio je do crne ljuske prije nego što se konačno srušio, dok su hiljade Parižana koji su se okupili na ulicama sve ovo posmatrali gledali užasom.

Oko 23 sata, predsjednik Emmanuel Macron je izjavio: "Najgore je izbjegnuto. Fasada i dvije glavne kule nisu se urušile."