Svijet
0

Rekonstruisana egipatska vlada

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Deset novih ministara u Vladi Egipta položilo je danas zakletvu u okviru rekonstrukcije kabineta s ciljem da se poboljša ekonomsko stanje u zemlji.

Nove šefove dobila su i ministarstva unutrašnjih poslova, finansija, civilne avijacije, komunikacija, informacionih tehnologija, elektroprivrede i pravde.

Tri nova ministra su iz organizacije Muslimanska braća, čime je broj njihovih članova vlade povećan na osam. Ova organizacija, koju predvodi predsjednik Mohamed Morsi, sada drži portfelje saobraćaja, lokalnog razvoja, snabdijevanja, unutrašnje trgovine, informisanja, višeg obrazovanja i ministarstva za omladinu i rad, te stambena pitanja.

Ovo je prva veća rekonstrukcija vlade od kada je Morsi imenovao Hešima Kandila za premijera u avgustu prošle godine, prenio je AP.

Ministarstvo finansija dobilo je novog šefa u vrijeme kada država pregovara sa međunarodnim kreditorima, uključujući Međunarodni monetarni fond (MMF).

Morsi se sastao sa novim ministrima poslije ceremonije polaganja zakletve u svojoj palati u Kairu, gdje je sa njima razgovarao o obnovi industrije turizma i privlačenju stranih investitora.

Egipat je zatražio 4,8 milijardi dolara od MMF-a za stabilizovnje ekonomije i pokretanje novih investicionih projekata.

Očekuje se da će budžetski deficit do sredine ove godine dostići 31,5 milijardi dolara. Devizne rezerve zemlje opale su na manje od 50 posto sa iznosa od 36 milijardi dolara, koliko je bilo u trezoru prije ustanka protiv Hosnija Mubaraka u januaru 2011. godine.

Centralna banka upozorila je da rezerve od 15 milijardi dolara predstavljaju "kritični minimum".