Novi dekret ga čini nedodirljivim
6

Egipatski predsjednik Morsi se proglasio "novim faraonom"

Klix.ba
Mohamed Morsi
Mohamed Morsi
Egipatski predsjednik Mohamed Morsi uzurpirao je državne ovlasti i proglasio se novim egipatskim faraonom, upozorava lider opozicije Mohamed ElBaradei i tvrdi da bi to moglo imati kobne posljedice.

Predsjednik je novim dekretom usvojio da može donijeti bilo kakvu odluku ili mjeru kako bi zaštitio revoluciju. Dekret je u četvrtak na televiziji pročitao predsjednikov glasnogovornik Yasser Ali.

Ustavne odluke, deklaracije i zakoni koje izda predsjednik su konačni i ne mogu biti predmet žalbe, navodi se u dekretu. Morsi je također smijenio državnog tužioca Abdela Meguida Mahmuda i naredio nova suđenja zvaničnicima režima svrgnutog predsjednika Hosnija Mubaraka.

Naredio je i nove istrage u slučajevima smrti učesnika u demonstracijama, a odredio je i da nijedno pravosudno tijelo ne može raspustiti parlament, u kojem dominiraju islamisti koji pripremaju novi ustav.

Parlament je na udaru kritika sekularne opozicije koja tvrdi da u njemu nisu zastupljeni svi segmenti društva. Predsjednik im je dao dva dodatna mjeseca za novi ustav, iako je ranije kao krajnji rok postavljen decembar ove godine.

ElBaradei ističe da deklaracija ima za cilj nestanak državnih institucija i uništenje infrastrukture starog režima.

Morsi je iz redova najjače egipatske stranke Muslimansko bratstvo, a na mjesto predsjednika izabran je nakon prošlogodišnjeg ustanka kojim je svrgnut Mubarak.