Svijet
0

Rehn: Otvaranje prolaza u Nikoziji "svjetlo na kraju tunela"

FENA
Evropski povjerenik za proširenje Olli Rehn nazvao je u srijedu "dobrom viješću" otvaranje, planirano za četvrtak, simboličnog prolaza u centru Nikozije i nazvao ga "svjetlom na kraju tunela".

Otvaranje prolaza u ulici Ledra u Nikoziji, posljednjoj podijeljenoj prijestonici na svijetu, "odigrat će se sutra". "To je bez ikakve sumnje dobra vijest i napokon vidimo svjetlo na kraju tunela koje se odnosi na mogućnost ujedinjenja Kipra", izjavio je povjerenik pred Komisijom za vanjske poslove Evropskog parlamenta.

Otok Kipar je podijeljen nakon što je Turska 1974. godine izvela invaziju na njegovome sjevernom dijelu, poslije državnog udara koji su izveli grčki nacionalisti na Kipru, uz podršku Atine, a koji su htjeli da pripoje otok Grčkoj.

Tursku Republiku Sjeverni Kipar, samoproglašenu 1983. godine na okupiranom sjeveru, priznala je jedino Ankara.

Nakon dugogodišnje blokade pregovora, izbor novog kiparskog predsjednika u februaru komunista Demetrisa Christofiasa probudilo je nadu u rješenje pregovorima.

"Postoje veliki izazovi i ne bismo trebali puno očekivati u početku. Ali sigurno će biti uloženi napori da ponovo počnu pregovori za globalno rješenje kiparskog problema", kazao je Rehn.

Obećavši pravnu, financijsku i političku podršku Evropljana u ovim pregovorima, on je naglasio da EU ima "veliki interes da riješi ovo pitanje", kako više ne bi bilo ožiljka u Evropskoj uniji - podijeljena zemlja.