Svijet
0

Rehn očekuje brzo formiranje vlade u RH i pozdravlja konsenzus o EU

FENA
Evropski povjerenik za proširenje Olli Rehn pozdravio je u ponedjeljak činjenicu da su u Hrvatskoj održani izbori u skladu s međunarodnim standardima te izrazio nadu da će izabrani političari brzo sastaviti vladu.

"Pozdravljam činjenicu što su još jednom izbori u Hrvatskoj provedeni na uredan način i u skladu s međunarodnim standardima, kako je ocijenila promatračka misija OESS/ODIHR", ističe Rehn u pisanom saopćenju objavljenom u sjedištu Evropske komisije u ponedjeljak.

"Siguran sam da će izabrani političari bez poteškoća raditi na brzom formiranju vlade. Pozdravljam široki konsenzus u vezi s procesom pristupanja Evropskoj uniji, koji postoji među svim glavnim političkim faktorima. Vjerujem da će nova vlada snažno stremiti prema članstvu u EU i raditi na ispunjavanju potrebnih kriterija kako bi postigla ambiciozne ciljeve, koje je Hrvatska sama sebi postavila. S naše strane, Komisija će i dalje biti potpuno angažirana u podršci tim naporima", ističe povjerenik Rehn.

Povjerenik Rehn je prošle sedmice prvi put spomenuo da bi Hrvatska mogla završiti pregovore o pristupanju EU u prvoj polovici 2009., ali da to ovisi o samoj Hrvatskoj i ispunjavanju potrebnih uvjeta.

"Ovu godinu vidimo kao godinu otvaranja, a sljedeću kao godinu zatvaranja pregovaračkih poglavlja. Realno je, nadam se, ciljati na zaključivanje pregovora u prvoj polovici 2009., ali to na prvom mjestu ovisi o hrvatskoj vladi i parlamentu i sposobnosti javne uprave da ispuni tražene uvjete i mjerila", rekao je povjerenik Rehn prošle srijede odgovarajući na zastupnička pitanja pred Odborom za vanjsku politiku Evropskog parlamenta.