{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rehn očekuje brzo formiranje vlade u RH i pozdravlja konsenzus o EU

F
26.11.2007. u 17:41
0
0
Rehn očekuje brzo formiranje vlade u RH i pozdravlja konsenzus o EU
0
Rehn očekuje brzo formiranje vlade u RH i pozdravlja konsenzus o EU
Evropski povjerenik za proširenje Olli Rehn pozdravio je u ponedjeljak činjenicu da su u Hrvatskoj održani izbori u skladu s međunarodnim standardima te izrazio nadu da će izabrani političari brzo sastaviti vladu.
"Pozdravljam činjenicu što su još jednom izbori u Hrvatskoj provedeni na uredan način i u skladu s međunarodnim standardima, kako je ocijenila promatračka misija OESS/ODIHR", ističe Rehn u pisanom saopćenju objavljenom u sjedištu Evropske komisije u ponedjeljak.

"Siguran sam da će izabrani političari bez poteškoća raditi na brzom formiranju vlade. Pozdravljam široki konsenzus u vezi s procesom pristupanja Evropskoj uniji, koji postoji među svim glavnim političkim faktorima. Vjerujem da će nova vlada snažno stremiti prema članstvu u EU i raditi na ispunjavanju potrebnih kriterija kako bi postigla ambiciozne ciljeve, koje je Hrvatska sama sebi postavila. S naše strane, Komisija će i dalje biti potpuno angažirana u podršci tim naporima", ističe povjerenik Rehn.

Povjerenik Rehn je prošle sedmice prvi put spomenuo da bi Hrvatska mogla završiti pregovore o pristupanju EU u prvoj polovici 2009., ali da to ovisi o samoj Hrvatskoj i ispunjavanju potrebnih uvjeta.

"Ovu godinu vidimo kao godinu otvaranja, a sljedeću kao godinu zatvaranja pregovaračkih poglavlja. Realno je, nadam se, ciljati na zaključivanje pregovora u prvoj polovici 2009., ali to na prvom mjestu ovisi o hrvatskoj vladi i parlamentu i sposobnosti javne uprave da ispuni tražene uvjete i mjerila", rekao je povjerenik Rehn prošle srijede odgovarajući na zastupnička pitanja pred Odborom za vanjsku politiku Evropskog parlamenta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: