|

Rehn očekuje brzo formiranje vlade u RH i pozdravlja konsenzus o EU

Rehn očekuje brzo formiranje vlade u RH i pozdravlja konsenzus o EU
0
F
FENA
26.11.2007. u 17:41
0
komentara
0

dijeljenja
Rehn očekuje brzo formiranje vlade u RH i pozdravlja konsenzus o EU
Evropski povjerenik za proširenje Olli Rehn pozdravio je u ponedjeljak činjenicu da su u Hrvatskoj održani izbori u skladu s međunarodnim standardima te izrazio nadu da će izabrani političari brzo sastaviti vladu.
"Pozdravljam činjenicu što su još jednom izbori u Hrvatskoj provedeni na uredan način i u skladu s međunarodnim standardima, kako je ocijenila promatračka misija OESS/ODIHR", ističe Rehn u pisanom saopćenju objavljenom u sjedištu Evropske komisije u ponedjeljak.

"Siguran sam da će izabrani političari bez poteškoća raditi na brzom formiranju vlade. Pozdravljam široki konsenzus u vezi s procesom pristupanja Evropskoj uniji, koji postoji među svim glavnim političkim faktorima. Vjerujem da će nova vlada snažno stremiti prema članstvu u EU i raditi na ispunjavanju potrebnih kriterija kako bi postigla ambiciozne ciljeve, koje je Hrvatska sama sebi postavila. S naše strane, Komisija će i dalje biti potpuno angažirana u podršci tim naporima", ističe povjerenik Rehn.

Povjerenik Rehn je prošle sedmice prvi put spomenuo da bi Hrvatska mogla završiti pregovore o pristupanju EU u prvoj polovici 2009., ali da to ovisi o samoj Hrvatskoj i ispunjavanju potrebnih uvjeta.

"Ovu godinu vidimo kao godinu otvaranja, a sljedeću kao godinu zatvaranja pregovaračkih poglavlja. Realno je, nadam se, ciljati na zaključivanje pregovora u prvoj polovici 2009., ali to na prvom mjestu ovisi o hrvatskoj vladi i parlamentu i sposobnosti javne uprave da ispuni tražene uvjete i mjerila", rekao je povjerenik Rehn prošle srijede odgovarajući na zastupnička pitanja pred Odborom za vanjsku politiku Evropskog parlamenta.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.