Svijet
0

Rehn i Del Ponte razgovarali o saradnji Srbije s Tribunalom

FENA
Evropski komesar za proširenje Olli Rehn i glavna haška tužiteljica Carla del Ponte razgovarali su danas o saradnji Srbije s tim sudom, ali nisu željeli da iznose pojedinosti prije ponedjeljka, kada će Del Ponte podnijeti izvještaj šefovima diplomatija EU, na sastanku u Luksemburgu, rekli su njihovi portparoli.

"Komesar Rehn je ponovio svoju ocjenu da je za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju neophodna puna saradnja Srbije s Haškim tribunalom, koja bi trebalo da dovede do lociranja, hapšenja i izručenja svih preostalih ostalih optuženika", izjavila je Tanjugu Nađ.

Rehnova predstavnica za štampu istakla je da će evropski komesar "sačekati sveobuhvatnu ocjenu koju glavni tužilac priprema za sastanak Vijeća ministara u ponedjeljak u Luksemburgu".

I predstavnica za štampu haškog tužilaštva Olga Kavran u izjavi za Tanjug rekla je da Del Ponte neće iznositi pojedinosti sa sastanka u Haagu s Rehnom do ponedjeljka, kada će glavna haška tužiteljica podnijeti sveobuhvatan izvještaj Vijeću ministara EU.

Dok je za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju neophodna ocjena o "punoj saradnji" s Haagom, komesar Rehn s druge strane ima pravo da parafira taj sporazum bez posebne odluke Vijeća.

Komesar će, međutim, svoju procjenu o parafiranju donijeti, između ostalog, na osnovu ocjene Del Ponteove.

Predsjednik Haškog suda Fausto Pocar je u izvještaju koji je pripremio za Generalnu skupštinu UN-a ocijenio da je saradnja vlasti u Beogradu s Tribunalom poboljšana, ali da ostanak na slobodi posljednje četvorice haških bjegunaca, uključujući Ratka Mladića i Radovana Karadžića, predstavlja ozbiljan udarac za međunarodnu pravdu.

Pocar je naveo da su zvaničnici u Beogradu preuzeli ozbiljne obaveze, proslijedili tražene dokumente i uhapsili dvije osobe optužene za ratne zločine.

"Saradnja s Beogradom bila je značajno pogoršana od oktobra 2006. do marta 2007. godine, da bi se tokom maja i juna značajno poboljšala, posle formiranja nove vlade", istakao je on u 14. godišnjem izvještaju o radu Haškog suda, koji će naredne sedmice predstaviti Generalnoj skupštini UN-a.

"Nažalost, nikakav napredak nije načinjen u vezi s Karadžićem i Mladićem", navedeno je u Pocarovom izvještaju, u koji je agencija Tanjug imala uvid.

"Vlasti u Srbiji još su jednom propustile da lociraju i uhapse Mladića, uprkos brojnim uvjeravanjima da će se to dogoditi. Što se tiče Karadžića, čini se da niko ne preuzima odgovornost zbog njegovog nestanka sa radarskih ekrana relevantnih službi", istakao je predsjednik Tribunala.