Svijet
44

Referendum na Krimu nelegalan za Brisel

SRNA
Jose Manuel Barroso (Foto: AFP)
Jose Manuel Barroso (Foto: AFP)
Evropska unija je danas zvanično osudila održavanje referenduma na Krimu i najavila da će već sutra odlučivati o sankcijama.

"Referendum je nelegalan i nelegitiman. Rezultati neće biti priznati", naveli su u zajedničkom saopštenju predsjednici Evropskog vijeća i Evropske komisije Herman van Rompuy i Jpse Manuel Barroso.

U saopštenju se navodi da će ministri spoljnih poslova sutra na sastanku u Briselu razmatrati mogućnost uvođenja novih sankcija, prenio je AFP.

Prethodno je Bijela kuća saopštila da će se Rusija, ukoliko njen predsjednik Vladimir Putin ne popusti u vezi sa pitanjem Krima, suočiti sa sankcijama Zapada, koje će nanijeti štetu ruskoj privredi i smanjiti uticaj zvanične Moskve u svijetu.

Viši savjetnik američke administracije Daniel Pfeiffer izjavio je i da se podrška novoj ukrajinskoj vlasti "na svaki mogući način" nalazi na vrhu liste prioriteta administracije predsjednika SAD Baracka Obame, javila je agencija AP.

On je u izjavi za Televiziju En-Bi-Si rekao da Putin može da bira da li će nastaviti da izoluje Rusiju, smanji njen uticaj i dodatno ugrozi privredu, ili učiniti pravu stvar.