Svijet
0

Hague: Rusija se ozbiljno preračunala u vezi sa Krimom

FENA
William Hague
William Hague
Rusija se "ozbiljno preračunala" kada je odlučila upasti na Krim i Moskva bi mogla biti suočena s dalekosežnim ekonomskim posljedicama ako se ne iznađe diplomatsko rješenje, rekao je u nedjelju britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

Hague je rekao da bi evropske zemlje mogle preći s korištenja ruskog plina na uvoz plina iz Sjedinjenih Država ili drugih zemalja u znak protesta protiv akcija Moskve.

On je rekao za BBC TV da će referendum na Krimu o napuštanju Ukrajine, koji je zakazan za 16. mart, biti održan "besmisleno brzo", prenio je Reuters.

  • Svijet to ne može smatrati slobodnim ili pravednim referendumom - rekao je Hague.

On je odbacio sugestije da Moskva nije svjesna ljutnje zapada zbog akcija na Krimu.

  • Mislim da je njima (Rusima) stalo do međunarodne reakcije u vezi njihovih akcija. Ta reakcija je stroga - dodao je on.

Hague je istaknuo da ako ne dođe do diplomatskog rješenja, "doći će so dalekosežnih trgovinskih i ekonomskih posljedica".

Moguće mjere, kao što su zamrzavanje viza i uvođenje zabrane putovanja, "bit će shvaćene veoma ozbiljno od osoba za koje je ovo vezano".

Iako dosad nije bilo oružanih sukoba, Hague je upozorio da bi nedostatak napretka putem pregovora mogao "predstavljati istinsku opasnost od pravog oružanog sukoba".