Danas odluka u Kongresu
63

Referendum bi trebao odlučiti da li će Portoriko postati 51. država SAD-a

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Portorikanci su na korak do referendumu o tome treba li otok postati američka savezna država, nezavisna država ili imati drugu vrstu vlade nakon što Zastupnički dom Kongresa SAD-a danas bude glasao o prijedlogu zakona koji će riješiti ovo pitanje.

Komitet Zastupničkog doma odobrio je u srijedu Zakon o statusu Portorika, otvarajući put glasanju u Zastupničkom domu.

Zakon postavlja uslove plebiscita kao i tri potencijalna samoupravna statusa; nezavisnost, punu državnost SAD-a ili suverenitet sa slobodnim udruživanjem sa Sjedinjenim Državama.

Takav sistem je na snazi ​​u Mikroneziji, Palauu i Maršalovim otocima.

Portoriko, koji ima oko 3.3 miliona stanovnika i visoku stopu siromaštva, postao je teritorij SAD-a 1898. godine. Aktivisti su se desetljećima zalagali za veće samoodređenje, uključujući državnost. Održano je šest referenduma na tu temu od 1960-ih, ali oni nisu bili obavezujući. Samo Kongres može dodijeliti državnost.

"Nakon 124 godine kolonijalizma, Portorikanci zaslužuju pošten, transparentan i demokratski proces za konačno rješavanje pitanja statusa", rekla je na Twitteru zastupnica Nydia Velazquez, demokratska zastupnica.

Građani karipskog otoka su Amerikanci, ali nemaju pravo glasa u Kongresu, ne mogu glasati na predsjedničkim izborima, ne plaćaju savezni porez na dohodak zarađen na otoku i nemaju jednake uslove za neke savezne programe kao ostali građani SAD-a.

Ako prijedlog zakona prođe u Zastupničkom domu, trebat će mu 60 glasova u Senatu i potpis demokratskog predsjednika Joea Bidena da postane zakon. Zakon ima podršku zastupnika obje stranke i dužnosnika Portorika.

Vrijeme ističe jer zastupnici imaju pun dnevni red prije godišnjeg odmora krajem sljedeće sedmice. Novi Kongres s Domom pod kontrolom republikanaca položit će zakletvu 3. januara, kada bi ovaj ali i svaki drugi zakonodavni proces morao započeti ispočetka.