Recesija u eurozoni pogoršana 2012., oporavak u 2013.

F
FENA
10.1.2013. u 14:13
0
0
Recesija u eurozoni pogoršana 2012., oporavak u 2013.
0
Recesija u eurozoni pogoršana 2012., oporavak u 2013.
Recesija je u eurozoni vjerovatno produbljena krajem 2012., ali će 17-člani blok početi da se oporavlja u drugom kvartalu ove godine, saopćili su zavodi za statistiku Njemačke, Francuske i Italije.
U zajedničkom saopćenju za štampu njemačkog zavoda Ifo, francuskog INSEE i italijanskog Istata u srijedu je navedeno da "ankete o poslovnoj aktivnosti, kao i pad industrijske proizvodnje u oktobru ukazuju na dodatno usporavanje ekonomske aktivnosti u eurozoni u četvrtom tromjesečju 2012. od 0,4 posto u odnosu na prethodni kvartal", prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Tri zavoda su u prethodnoj prognozi, objavljenoj u oktobru, navodili kako se u posljednjem kvartalu 2012. očekuje negativan privredni rast od samo minus 0,1 posto.

Eurozona je u trećem tromjesečju 2012. zabilježila negativan ekonomski rast od minus 0,1 posto, poslije pada iz drugog kvartala od 0,2 posto.

U najnovijem izvještaju se navodi da Ifo, INSEE i Istat očekuju stagnaciju privrede eurozone od nula posto u prvom kvartalu ove godine, kao i blagi oporavak od 0,2 posto u tri mjeseca zaključno s junom.

Te agencije očekuju da će eurozoni koristiti rast vanjske potražnje, kao posljedica bržeg privrednog rasta zemalja u razvoju i razriješenja prijetnje pada privrede Sjedinjenih Američkih Država s "fiskalne litice", što bi trebalo da doprinese oporavku najveće nacionalne ekonomije u svijetu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: