|

OECD: Globalna privreda pred recesijom

OECD: Globalna privreda pred recesijom
0
S
SRNA
27.11.2012. u 18:09
0
komentara
0

dijeljenja
OECD: Globalna privreda pred recesijom Angel Gurria (Foto: AFP)
Globalna ekonomija mogla bi ponovo lako da sklizne u recesiju ukoliko ključni problemi ne budu riješeni, saopštila je Organizacija za ekonomsku saradnju i sigurnost (OECD).
OECD je upozorio da će oporavak u naredne dvije godine biti spor i neujednačen i da se ne može odbaciti mogućnost povratka u recesiju.

"Svjetska ekonomija nije ni blizu izlaska iz problema. Države moraju da djeluju odlučno, koristeći sve raspoložive mjere, kako bi vratile povjerenje i pojačale privredni rast i zapošljavanje u SAD, Evropi i na drugim mjestima", izjavio je generalni sekretar OECD-a Angel Gurria.

Njegova organizacija očekuje da će globalni privredni rast sljedeće godine biti 3,4 posto, što je povećanje sa ovogodišnjih 2,9 posto koje maskira razlike koje postoje širom svijeta.

Zemlje kao što su Kina, Brazil i Indija ostvarit će značajniji privredni rast, ali bogatije ekonomije su i dalje na ivici recesije.

OECD naročito upozorava na sumornu situaciju u Evropi uz napomenu da je stanje u eurozoni "najveća opasnost po svjetsku ekonomiju" i da je globalna recesija moguća ako se evropska kriza ne stabilizuje, prenio je AFP.

OECD sada očekuje da će privreda eurozone ove godine oslabiti za 0,4 posto, dok je u maju prognoziran pad za 0,1 posto. Za sljedeću godinu prognoziran je dalji pad za 0,1 posto, a ranije se očekivao rast za 0,9 posto.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.