{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Recesija nakratko smanjila emisije štetnih gasova

F
29.4.2011. u 11:10
0
0
Recesija nakratko smanjila emisije štetnih gasova
0
Recesija nakratko smanjila emisije štetnih gasova
Globalna recesija je doprinijela smanjenju emisija gasova s efektom staklene bašte u industrijaliziranim zemljama za 5,6 posto u 2009, ali analitičari upozoravaju da bi taj pad mogao biti znak kratkotrajnog napretka u usporavanju klimatskih promjena koji dovodi u zabludu.
Emisije štetnih gasova u oko 40 zemalja smanjene su u 2009. na 16,5 milijardi tona ekvivalenta ugljen-dioksida, sa 17,4 milijarde tona u 2008. i bile su rekordnih 11,6 posto manje nego u orijentacionoj 1990, pokazalo je istraživanje novinske agencije Reuters.

Podaci za 2009. obuhvataju sve industrijalizirane zemlje, izuzev Kanade, jedine koja još nije dostavila podatke za tu godinu Sekretarijatu Ujedinjenih nacija za klimatske promjene.

Stručnjaci, međutim, ukazuju da smanjenje emisija u 2009. izazvano recesijom i vjerovatan oporavak u 2010, znače da vlade neće moći da ublaže dugoročne ciljeve za smanjenje emisija sa namjerom da spriječe širenje poplava, suša i rast nivoa mora.

"Ekonomski oporavak će vjerovatno ponovo povećati emisije", izjavila je Jennifer Morgan iz Svetskog istraživačkog instituta u Washingtonu i dodala da "vlade nemaju vremena da 'ustuknu' u suzbijanju globalnog zagrijavanja".

Direktor Globalnog projekta za ugljenik Pep Canadell je upozorio da smanjenje emisija u 2009. dovodi u zabludu, budući da je uzrokovano finansijskom krizom i recesijom, a ne "održivom dugoročnom strategijom ili preorijentacijom na čiste izvore energije" koji su neophodni radi osiguranja dugoročnog smanjenja.

Emisije štetnih gasova su u 2009. opale u gotovo svim industrijaliziranim zemljama - u Sjedinjenim Američkim Državama za 6,1 posto, Evropskoj uniji za 7,2 posto i Rusiji za 3,2 procenta u odnosu na 2008. i to smanjenje je ukupno gledano nadmašilo dubinu privredne recesije.

Prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), ukupan bruto domaći proizvod (BDP) razvijenih zemalja je u 2009. smanjen 3,4 posto.

Globalni projekt za ugljenik, koji okuplja istraživačke institute, procijenio je da su emisije ugljen-dioksida u svijetu tokom 2010. povećane tri posto, poslije smanjenja za 1,3 posto u 2009.

Porast je nastavljen i u mnogim ekonomijama u usponu, kao što su Narodna Republika Kina i Indija.

Prvi zvanični podaci takođe ukazuju na povećanje emisija u 2010.

Emisije u okviru šeme EU za trgovanje emisijama, koja pokriva 11.000 fabrika i elektrana i 40 posto emisija u Uniji, povećane su u 2010. za 3,5 posto.

Jedan scenario panela klimatskih stručnjaka UN iz 2007. je pokazao da bi industrijalizirane zemlje trebalo da do 2020. smanje emisije za 25 do 40 posto u odnosu na nivo iz 1990, kako bi bilo izbjegnuto najgore u klimatskim promjenama.

Podaci UN pokazuju da je sadašnji učinak tih zemalja daleko ispod neophodnog.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: