Svijet
25

Sjeverna Koreja zabrinula svijet: Reaktor za proizvodnju nuklearne bombe skoro završen

Klix.ba
Nove satelitske fotografije Sjeverne Koreje pokazuju kako je izgradnja reaktora za napajanje električnom energijom skoro završena. No, problem je što će novi reaktor imati kapacitete da proizvede nuklearnu bombu.

Američki akademici koji posjetili nuklearni kompleks Yongyon 2010. godine zaključili su da je reaktor građen u svrhu napajanja električnom energijom. No, analitičari kažu kako će taj reaktor, kada bude izgrađen, imati kapacitet za proizvodnju oružja od plutonija.

Fotografije su objavljene na internet stranici američko-korejskog instituta John Hopkins a uslikane su prošlog mjeseca te pokazuju završne radove na kompleksu.

Sjeverna Koreja napravila je industrijski objekt za obogaćivanje urana 2010. godine koji je dizajniran da proizvede gorivo za reaktore za vodu.

Ovaj razvoj uzbunio je međunarodnu javnost zbog mogućnosti da oba reaktora mogu proizvesti snažna oružja.

Sjeverna Koreja proizvela je dovoljno nisko obogaćenog uranija kako bi proizvela novi reaktor koji bi trebao početi s radom u narednim sedmicama, a radit će s punim kapacitetom do sredine 2014. godine.

No, osim proizvodnje oružja ovi reaktori donose još jednu opasnost, a to su katastrofe velikih razmjera koje su uzrokovane prirodnim nezgodama a koje mogu dovesti do eksplozija i širenja radijacije poput one koja se desila u Fukushimi u Japanu 2011. godine.

"Pyongyang vjerovatno planirali izgraditi reaktore za proizvodnju struje kako bi riješio ekonomske probleme. Taj reaktor će imati mogućnost proizvodnje plutonija za izradu nuklearnog oružja, ali najveća briga je ta da li su ti reaktori sigurni ili nisu", rekao je Joel Wit, bivši službenik State Departmenta.

Sjeverna Koreja je najavila u aprilu kako ponovo pokreće stari reaktoru u Yonbyonu u kojem je, kako se tvrdi, napravljeno šest bombi od plutonija.

Reaktor je zatvoren 2007. godine zbog dogovora o razoružavanju.