"Polako ubijan"
18

Reakcije nakon Morsijeve smrti: Egipatska vlada kriva je za njegovu smrt

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivši predsjednik Egipta Mohamed Morsi preminuo je jučer u 67. godini. Državna televizija izvijestila je da je Morsiju pozlilo nakon suđenja te da je ubrzo preminuo. Nakon njegove smrti egipatsko ministarstvo unutrašnjih poslova proglasilo je alarmantnu situaciju u zemlji te podiglo stepen sigurnosti.

Lideri širom svijeta oprostili su se od Mohameda Morsija, piše Al Jazeera.

Katarski emir Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani izrazio je saučešće Morsijevoj porodici i egipatskom narodu.

"S velikom tugom primili smo vijest o iznenadnoj smrti bivšeg predsjednika Mohammeda Morsija. Izražavam svoje najdublje saučešće njegovoj porodici i egipatskom narodu. Mi pripadamo Bogu i njemu se vraćamo", napisao je Sheik Tamim na Twitteru.

I turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan oprostio se od Mohameda Morsija. On je okrivio egipatske tirane za njegovu smrt.

"Neka Allah ima milosti nad našim bratom, našim mučenikom Morsijem. Izjavljujem saučešće svoj mojoj braći koja su hodala njegovim putem. Izjavljujem saučešće narodu Egipta", rekao je Erdogan.

Reakcije su stigle i iz Ujedinjenih nacija. Glasogovornik UN-a Stéphane Dujarric izrazio je saučešće Morsijevim pristašama i porodici.

Sarah Leah Whitson iz organizacije Human Rights Watch nazvala je Morsijevu smrt užasnom, ali i potpuno predvidivom jer mu vlada nije omogućila adekvatnu medicinsku njegu.

“Ono što smo dokumentirali proteklih nekoliko godina jeste da je živio u najgorim mogućim uvjetima. Svaki put kada bi se pojavio pred sudom tražio bi adekvatnu medicinsku njegu. Lišen je i adekvatne hrane i lijekova. Egipatska vlada je itekako bila upoznata o njegovom zdravstvenom stanju. Mnogo je smršao i nekoliko puta se onesvijestio na sudu", kazala je Whitson.

Dodala je da su Morsija držali u samnici bez pristupa televiziji, e-mailu ili bilo kakvoj komunikaciji s prijateljima i porodicom.

Istaknuti muslimanski učenjak i generalni sekretar Svjetske unije muslimanskih učenjaka Ali al-Qaradaghi je izjavio da je Morsi polako ubijan.

"Morsi nije umro, on je polako ubijan. Nama je dovoljan Allah. Morsi je otišao na bolje mjesto. Svemogućem Allahu će se moći požaliti na one koji su mu nanijeli bol i na ljude koji su ga ubijali", naveo je Al-Qaradaghi na Twitteru.

U zajedničkoj izjavi Amr Darrag i Yehia Hamed, bivši egipatski ministar za investicije, saopštili su da bi međunarodnu nezavisnu istragu o Morsijevoj smrti trebalo učiniti javnom.

Podsjećamo, Morsi je bio lider Muslimanskog bratstva, a za predsjednika Egipta demokratskim putem je izabran 2012. godine. Ipak, početkom Arapskog proljeća njega je svrgnula vojska 2013. godine nakon masovnih protesta, a on je završio u zatvoru sa svojim saradnicima. Zbog optužbe za špijunažu u korist Katara osuđen je na 25 godina zatvora.