Utrka?
123

Reakcija Rusa na "majku svih bombi": Mi imamo "tatu svih bombi"

Klix.ba
Sjedinjene Američke Države pohvalile su se bacanjem najveće nenuklearne bombe na terorističke mete u Afganistanu, a nije trebalo dugo vremena proći da reaguje i Rusija.

"Nemojte da vas zavaraju, Rusi posjeduju nešto puno jače od američke 'majke svih bombi', GBU-43/B. Djeco, upoznajte tatu", piše RT.

Navodi se kako su "oca svih bombi" Rusi razvili još 2007. godine te kako je glede snage i učinkovitosti superioran američkoj megabombi.

Za razliku od američke bombe, ruska je lakša. Dok američka teži preko 8.200 kilograma, ruska teži oko 7.000 kilograma.

Prema pisanju RT-a, Rusija je svoju megabombu testirala 2007. godine na nepoznatoj lokaciji, a ono što je eksplozija ostavila za sobom ličilo je na "površinu Mjeseca".

"Ruska megabomba eksplodira u zraku, spajajući se s atmosferskim kisikom, kako bi proširila područje zahvaćeno eksplozijom dok uništava mete. Plinovi u blizini detonacije izgaraju, stvarajući vakuum, koji može povući predmete prema središtu eksplozije", piše RT.

Tadašnji zamjenik čelnika ruskih oružanih snaga Alexander Rukshin kazao je kako je navedena ruska bomba po učinkovitosti "ravna nuklearnim bombama".

Rusija dosad navedenu megabombu nisu nikad iskoristili u borbi.