Otok Java
13

Razorni cunami pogodio Indoneziju: Poginulo najmanje 168 ljudi, a više od 700 povrijeđenih

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Najmanje 168 osoba je poginulo, a više od 700 je povrijeđenih nakon što je cunami udario obalu indonezijskog Sunda moreuza, posljednji su podaci vladinih zvaničnika, prenosi BBC.

Stotine objekata je uništeno. Pretpostavlja se da su uzrok podzemna klizišta nakon što je vulkan Krakatoa eruptirao. Sunda je moreuz koji se nalazi između otoka Java i Sumatra i spaja Javansko more sa Indijskom okeanom.

Očekuje se da će broj poginulih rasti zbog oštećenih objekata. Među mjestima koja su bila na udaru cunamija je i popularno odmaralište Tanjug Lesung na zapadu Jave. Upozorenje na cunami u ovom mjestu nije izdato. Mjesto je pretvoreno u ruševinu. Svjedoci su kazali kako je članove popularnog indonezijskog rock benda Seventeen koji je nastupao u odmaralištu, odvukao val, a binu potpuno uništio.

Pjevač Riefian Fajarsyah kazao je kako su basista i menadžer poginuli, a da se ostala tri člana benda i njegova supruga vode kao nestali.

Članovi Crvenog križa pretražuju ruševine u nadi da će pronaći preživjele. Erupcija vulkana Krakota trajala je dvije minute i 12 sekundi, te stvorila oblak pepela visok 400 metara iznad planine. Pretpostavlja se da je to uzrokovalo pomjeranje i pucanje podvodnih stijena, što je uzrokovalo klizišta. Samim tim pomjeranjem, došlo je do "izgurivanja" vode, što je uzrokovalo cunami.

Nažalost, ovo nije rijetka pojava u Indoneziji jer se nalazi na tzv. "Vatrenom prstenu" gdje su zemljotresi i vulkanske erupcije vrlo česta pojava.